10 geweldige saus tips voor bij je hertenbiefstuk

We houden allemaal van een biefstuk….en een hertenbiefstuk staat boven aan de lijst van de beste biefstukken…maar wat dacht je van een saus bij je hert? Wij hebben een lijst samengesteld van de 10 beste steaksauzen die je in minder dan een half uur kunt maken. Kijk ook op onze site voor meer informatie en andere heerlijke recepten.

  1. Salsa verde (bereiden: 15 minuten)
    Deze pikante Italiaanse groene saus hoeft niet gekookt te worden. Hak een bosje peterselie, bieslook en munt in kleine stukjes en meng in een kom met 1 theelepel kappertjes, twee of drie fijngehakte ansjovis, een geplet teentje knoflook, het sap van een citroen en drie eetlepels olijfolie. Meng het goed door elkaar en breng het op smaak.
  2. Slimme peperkorrelsaus (bereiden: 20 minuten)
    Deze klassieke, romige saus voor je hertenbiefstuk is in een mum van tijd klaar. Doe 2 eetlepels rode wijnazijn in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en breng het geheel aan de kook. Voeg vervolgens 150 ml kippenbouillon toe en laat het mengsel op een hoog vuur tot de helft inkoken. Voeg 2 theelepels groene peperkorrels toe en verbrijzel een paar ervan zachtjes in de pan met de achterkant van een lepel. Breng op smaak en laat het inkoken en roer er dan 4 eetlepels dubbele room door. Laat 1 à 2 minuten zachtjes koken tot de hert saus een beetje dikker is.
  3. Béarnaisesaus (bereiden: 25 minuten)
    Als je van dikke, romige, mayonaise-achtige hert saus houdt, kies dan voor een met dragon getinte béarnaise. Omzeil het hele eigeel en klop het in een pan met een garde. Smelt 25 g boter op een matig vuur en voeg een fijngehakte sjalot toe. Kook vijf of zes minuten en voeg dan 1 theelepel witte wijnazijn toe. Laat nog een paar minuten koken en roer er nog 100 g crème fraiche, 1 theelepel Dijonmosterd, 1/2 theelepel kappertjes en een klein bosje dragon, fijngehakt, door elkaar. Verlaag het vuur en kook zachtjes gedurende twee of drie minuten tot het sudderen, en serveer dan met zeewier.
  4. Kruidige chimichurri (bereiden: 5 minuten)
    Chimichurri is een Zuid-Amerikaanse hert saus, vergelijkbaar met salsa verde – maar dan met een kleine kick. Om het in vijf minuten te maken, doe 1 teentje knoflook, 1 rode chilipeper, een kleine bos koriander en peterselie en 3 eetlepels rode wijnazijn in een kleine keukenmachine. Blitz tot fijngehakt, voeg dan 2 eetlepels olijfolie toe en blitz opnieuw. Kruid en koel opdienen. We hebben ook een tien minuten durende versie die gemaakt is met groene chilipepers wat ook een geweldige aanvulling is voor je hertenbiefstuk.
  5. Zwarte boon & sesamsaus (bereiden: 25 minuten)
    Combineer de umamismaak van hertenbiefstuk met een diep hartige, Aziatische saus, verdikt met winterharde zwarte bonen. Doe een half blikje uitgelekte en gespoelde zwarte bonen in een keukenmachine. Voeg 1 theelepel donkerbruine zachte suiker, 2 theelepels honing, 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder, 1/2 theelepel geraspte gember, 1 rode chilipeper, 2 theelepels tahinipasta, 2 eetlepels ciderazijn, 2 theelepels sojasaus en 5 eetlepels water toe. Meng het geheel tot een zeer gladde massa en giet het in een steelpan en breng het geheel aan de kook. Kook ongeveer vijf minuten of tot een glanzende en dikke hert saus, onder voortdurend roeren.
  6. Snelle rode wijnsaus (bereiden: 20 minuten)
    Kies voor een bistroklassieker door een rijke, dronken jus te maken. Giet 250 ml runderbouillon in een steelpan en halveer deze. Voeg vervolgens 125 ml rode wijn, 2 theelepels donkerbruine suiker en 1 theelepel balsamicoazijn toe. Laat nog 10 minuten koken op hoog vuur of tot de saus weer met de helft is ingekookt. Op smaak brengen en serveren bij je hertenbiefstuk.
  7. Teriyaki saus (bereiden: 20 minuten)
    Deze Japanse hert saus heeft de zoet/zware balans die tot een tee is gezoet. Maak je eigen saus door 5 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels sake, 2 eetlepels mirin, 1/2 theelepel gember, geraspt met 1 theelepel honing door elkaar te mengen. Giet de mix in een kleine pan en breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten of tot het iets dikker is. Haal van het vuur en roer er 1 gesneden lente-ui door. Breng op smaak en serveer bij je heerlijke hertenbiefstuk.
  8. Supersnelle mosterdsaus (bereiden: 10 minuten)
    Meng 2 eetlepels Dijonmosterd met 100g crème fraiche door elkaar in een pan en verhit zachtjes tot het sudderen. Breng op smaak en serveer bij een mooi stuk hertenvlees.
  9. Blauwe kaassaus (bereiden: 20 minuten)
    Hertenbiefstuk en blauwe kaas is hemels en deze zijdeachtige hert saus kan in tien minuten gemaakt worden. Smelt 25g boter in een pan op een matig vuur en roer er dan 1 eetlepel bloem door. Voeg langzaam 150 ml melk toe en roer de hele tijd totdat de saus glad is en alle melk is toegevoegd. Breng aan de kook en voeg 50 g gehakte Stilton of een andere blauwe kaas toe en roer. Kook tot het gesmolten is en de saus een beetje dikker is geworden, breng op smaak en serveer.
  10. Champignonsaus (bereiden: 15 minuten)
    We zouden nooit onze neus ophalen voor een gegrilde champignon in retro-stijl, maar deze romige saus is een beetje verfijnder. Giet 1 eetlepel olijfolie in een pan op een hoog vuur en voeg 6 in plakjes gesneden kastanjechampignons toe. Bak 5 minuten of tot goudkleurig en roer er dan 1 teentje knoflook, 2 eetlepels brandewijn in en kook tot de brandewijn een beetje glans heeft.

Geniet!
Ruud Geerligs