Hertenbiefstuk is gezond!

Hertenbiefstuk is niet enkel een verantwoord stukje vlees voor tijdens de eindejaarperiode, maar ook voor meer zomerse recepten en op de barbeque komt het tot zijn recht. Het rode hertenvlees is een gezond alternatief zijn voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet moet volgen. Naast dat het een heel laag vetgehalte bevat, zit het ook boordevol ijzer, belangrijke eiwitten en is het rijk aan omega 3 vetzuren. Bovendien is het mals met een fijne structuur. Een uitgebreider overzicht vind je hier>>.

Herten op een hertenboerderij hebben een dieet dat voornamelijk uit gras bestaat. Hierdoor is de smaak milder en minder heftig dan vlees van in het wild levende herten. Hertenvlees heeft een donkerrode kleur. De bereiding en het bakken is over het algemeen niet anders dan van varkensvlees of kalfsvlees.

Hertenvlees kenmerkt zich door zijn donkerrode kleur van het vlees. De smaak van het vlees wordt vaak omschreven als vol en kruidig. Onze herten hebben een dieet dat voornamelijk uit gras bestaat. Hierdoor is de smaak milder en minder heftig dan vlees van in het wild levende herten. Daarom past onze hertenbiefstuk ook heerlijk bij een uitgebreid najaarsmenu met vrienden of de hele familie. Heerlijk genieten van een edel stukje vlees tijdens de gezellige winterdagen!

Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk is het haasje van het hert. De hertenbiefstuk wordt gesneden uit de rug van het hert ook wel de lende genoemd. Het is het meest malse stukje vlees van het hert omdat het een “niet-werkende-spier” is. Dit betekent dat de spier weinig gebruikt wordt bij activiteit. Dat is dan weer de reden waarom hij zo fijn en zacht is van structuur. De spier bevat weinig vet en bindweefsel.

Soort per   l00 gramEnergie KCalwater grameiwit gram vet gramverzadigt vet gramenkelvoudig onverzadigd gramMeervoudig onverzadigdcholesterol milligramijzer milligram
Hertenvlees1147520,53,51,61,20,7558
Kalfsvlees17068,92010,15,14,60,4701,4
Varkensvlees20865,218,8145,57,3163,81,5

Onderstaand in het kort een vraag met het antwoord…

Is hertenvlees goed voor je hart?

Ja, door het lage natriumgehalte is hertenvlees een aanbeveling

Is hertenvlees goed tegen bloedarmoede?

Hertenvlees zit vol ijzer wat bloedarmoede tegengaat

Is hertenvlees goed voor je spieren en spierontwikkeling?

Het relatief hoge gehalte aan eiwitten en ijzer in hertenvlees is belangrijk voor de ontwikkeling van de spieren

Past hertenvlees in mijn dieet?

Hertenvlees bevat weinig verzadigd vet, veel minder dan bijvoorbeeld rundvlees of varkensvlees