Edelherten in de achterhoek?

9 december 2017

Ja, er zijn in de Achterhoek ook edelherten! Op onze HertenHoeve, een familiebedrijf in Geesteren, leven gemiddeld 50 hinden, 40 kalveren en twee dekbokken. De hinden blijven soms wel 15 jaar op de boerderij en krijgen elk jaar rond juni een kalfje. Na anderhalf jaar van liefdevolle verzorging worden de kalveren na 1,5 jaar geslacht, dus niet, zoals bij wild, bejaagd en geschoten. Het hertenvlees van onze herten is in vergelijking met de wilde variant minder sterk van smaak, ik zou zeggen toegankelijker. Hertenvlees is mager en bevat veel ijzer. Het vlees verkopen wij als kwaliteitsvlees in onze boerderijwinkel en via onze webwinkel.

Onze hinden kunnen praktisch het hele jaar naar buiten. In de zomer in de weiden met modderpoel en voldoende schaduw en ’s winters in een grote uitloop. Op onze boerderij werken we zoveel mogelijk volgens het natuurlijk patroon van de edelherten met de bronsttijd in oktober en de geboorte van de kalfjes in juni. Wilt u de seizoenen zelf beleven? Dat kan natuurlijk altijd. U bent bij ons altijd welkom om van dit prachtige stukje natuur te genieten.

Hertenvlees is in de ogen van menig consument een echt seizoensproduct en dat merken we. Zodra de dagen korter worden en de nachten kouder, wordt het steeds drukker in onze winkel. Het wildseizoen is dan begonnen! Vanaf september laten we daarom de eerste herten slachten zodat we gedurende het wildseizoen een ruim aanbod van hertenvlees en hertenvlees-producten kunnen aanbieden.

Het donkerrode hertenvlees is mager, zacht en makkelijk en snel te bereiden. Het heeft een laag vetgehalte en bevat veel ijzer. Een prima aanvulling op het hedendaagse gezonde voedingspatroon.
Door het rantsoen van de edelherten met als basis weidegras heeft ons hertenvlees andere kwaliteiten dan de ‘wilde’ variant, waarvan de smaak van nature sterker en heftiger is. Ons hertenvlees is toegankelijker voor een breder publiek. Onze klanten eisen een hoge en constante kwaliteit. Dit bereiken we door de juiste voeding en door alle dieren op dezelfde leeftijd te slachten.

Een deel van het hertenvlees verwerken we tot bijvoorbeeld kant en klare stoverijen, biltong, naegelholt (een gedroogde Achterhoekse delicatesse). Alles wordt gemaakt met pure Achterhoekse ingrediënten van veelal biologische oorsprong en zonder conserveringsmiddelen. Echte Achterhoekse delicatessen dus.

Wie weleens hert in een restaurant heeft besteld kent de klassieke begeleider: hertenbiefstuk met veen- of vossenbessensaus, rodekool en aardappelpuree. Ik vind dat eerlijk gezegd zelf niet zo lekker, door de (te) zoete smaak van de saus is de associatie met jam snel gemaakt.

De bereidingsmogelijkheden met hertenvlees zijn scala. Om onze klanten te inspireren met culinaire hoogstandjes, heb ik meerdere recepten samengesteld. Naast het ‘boeren’ ben ik dus ook vaak in de keuken te vinden om te experimenteren met nieuwe recepten. Als bij ons gezin de duimpjes omhoog gaan, publiceer ik dit op onze site. Blijf dus kijken bij onze recepten, omdat er vaak wel weer een nieuw recept op staat.

Ik wens jullie dan ook veel kookplezier met hertenvlees!

Ruud Geerligs