Ester en Ruud Geerligs voor hun monumentale boerderij. Zij bewonen het linkerdeel, Ruuds ouders het rechter stuk. In het midden de oude woonkamer.
GEESTEREN – De bijna anderhalve eeuw oude voorgevel van Erve Weenk in Geesteren verraadt niets van het schrille contrast erachter. Maar aan de achterzijde valt meteen de enorme glazen pui op.
MONUMENTEN
Berkelland telt meer dan 160 gemeentelijke monumenten. Welke zijn dat en wie onderhoudt of bewoont ze? Vandaag Erve Weenk in Geesteren, ook wel bekend als Berenpas.
Erve Weenk, de officiële naam van de boerderij uit 1874, staat in de buurt beter bekend als Berenpas, naar de vorige bewoners. Die hebben jaren geleden al plaatsgemaakt voor de huidige eigenaresse, de familie Geerligs. Het jonge stel Ruud en Ester bewoont de ene helft en zijn ouders de andere. Achter de authentieke voorzijde schuilt een verrassende binnenkant.
Het is een boerderij van het type hallehuis, met een T-vormige ondergrond. De verticale poot van de T bestaat nog grotendeels uit de deel, het horizontale gedeelte bevat het voorhuis. Aan de ene kant, volledig gemoderniseerd, de woning van Ruud en Ester, aan de andere kant nog bijna geheel in originele staat die van Ruuds ouders. De woonkamer annex leefkeuken van het jonge stel Geerligs grenst aan die van het ouderpaar. De tussenmuur zorgt voor twee verschillende werelden. Wie van de ene de andere binnenstapt, die moet flink schakelen. Van witte muren en veel glas naar wanden met voornamelijk blauwe tegels, hoge lambrisering, een enorme schouw met auberginekleurige tegels en kasten die in vroeger tijden als bedstee dienden.
Afgezaagd gebint
Ook in het gedeelte van Ruud en Ester is nog te zien waar voorheen een bedstee zat. Bij het afbikken van een muur kwam een rollaag tevoorschijn met daaronder een duidelijk later dichtgemetselde toegang. Het is één van de nu nog zichtbare details die herinneren aan de vroegere bewoning.
Het is er Ruud en Ester alles aan gelegen om zoveel mogelijk van deze oude elementen te bewaren. Zoals ook het gebint in een hoek van de hal. Ooit op manshoogte afgezaagd door, jawel Ruuds eigen vader, om op die plek een aanbouw te maken. De aanbouw is door Ruud en Ester gesloopt. „Wij wilden het gebint weer in het zicht, dus er moest wel weer iets onder. Zegt mijn schoonvader: Dat afgezaagde stuk moet nog wel ergens liggen.” Ester lacht hartelijk als ze het heeft verteld en wijst op de zaagsnee, die na herplaatsing van het onderste deel duidelijk zichtbaar is. Past precies.
Monumentale schuur
Dat hun deel van de boerderij met veel aandacht en zorg door Ruud en Ester is verbouwd, dat ligt voor de hand. Want boven het niet verbouwde deel zetelt het ontwerpbureau Witstaart, eigendom van Ester en compagnon Wilfred van Westerhuis. Hun kantoor kijkt dankzij een enorme glaswand in de geveltop aan de achterkant uit op de bijschuur, die net als het huis ook op de gemeentelijke monumentenlijst staat.
“Alles is scheef, de gebinten, de muren, de kozijnen, het was een hele puzzel om het goed te krijgen”
Ruud Geerligs, Erve Weenk
Onlangs is er een nieuwe rieten kap op gekomen, maar voor de rest moet er aan de schuur nog het een en ander gebeuren. Ze hebben er allerlei plannen mee, met name gericht op de hertenboerderij, het werk van Ruud. Alles stap voor stap, zo gaat dat al meer dan vijf jaar. De oude voorgevel werd onlangs geheel opnieuw gevoegd en nu is eerst het schilderwerk aan die kant aan de beurt. De verf op de luiken bladdert al.
Tierelantijnen
De voorgevel is versierd met tierelantijnen, zoals Ester ze noemt. Sierlijsten om de dakkapellen en houtsnijwerk in de windveren. Dankzij een rijke herenboer, die dit stuk er later bij aan bouwde. Ruuds ouders bewonen het zogenaamde krukhuis, het oude gedeelte. „Dat is meer onze smaak, soberder. De voorgevel geeft een bepaalde status aan en daar zijn wij niet zo van”, zegt Ester.
Hun streven om zo veel mogelijk oude details te bewaren maakt verbouwen er niet altijd makkelijker op. „Alles is scheef, de gebinten, de muren, de kozijnen, het was echt een hele puzzel om het goed te krijgen. Ze zeggen niet voor niks: Platgooien en nieuwbouwen is makkelijker én goedkoper”, aldus Ruud.
Op witstaart.nl is het resultaat van de verbouwing te zien.
Bron:
www.tubantia.nl/achterhoek
Marjolein Rietman: 17-04-21