Gezond vlees eten tijdens je zwangerschap!

9 augustus 2021
  • Gezond vlees tijdens zwangerschap

Ik krijg vaak de vraag als je tijdens je zwangerschap ook hertenvlees mag eten? Na onze drie kinderen kan ik ook spreken vanuit persoonlijke ervaring. Ester heeft tijdens haar zwangerschappen, vol genoegen, de nodige kilo’s hertenvlees gegeten. Je moet uiteraard wel even rekening houden met onder andere de bereiding en voorbereiding.

Is hertenvlees echt zo goed voor je?

Volmondig Ja. Hertenvlees is rijker aan eiwitten dan elk ander rood vlees. Dat is goed voor je lichaam want het bevordert de spiergroei. Het is ook goed voor je dieet, want hoe meer eiwitten een voedingsmiddel bevat, hoe meer het je eetlust verzadigt. Met andere woorden, als je bijvoorbeeld een hertenbiefstuk eet, heb je langer een vol gevoel. Zeg maar dag tegen verzadigd vet en hallo tegen hertenbiefstuk. Hertenbiefstuk heeft als gezondheidsvoordeel dat het weinig vet en cholesterol bevat. Hertenbiefstuk is rijk aan voedingsstoffen zoals B-vitamines, ijzer en fosfor.

Mag je hertenvlees eten als je zwanger bent?

Absoluut. Hertenvlees is rijk aan ijzer, wat geweldig kan zijn tijdens de zwangerschap aangezien ijzer het lichaam helpt extra bloed aan te maken en zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam te brengen. Het helpt de baby ook groeien en gezond blijven, dus maak je geen zorgen over het eten van hertenvlees als je in verwachting bent – zolang het maar correct bereid wordt. Dit betekent dat je er, net als bij ander ‘rood vlees’, voor moet zorgen dat het goed doorbakken is.

Hertenvlees bevat weinig verzadigd vet en heeft zelfs minder verzadigde vetten dan zalm. Hertenvlees heeft 50% minder vet dan rundvlees waardoor het een gezonder ‘rood vlees’ alternatief is. En waar het weinig vet bevat, bevat het juist weer veel eiwitten.
Het eten van mager vlees tijdens de zwangerschap is een manier om de benodigde eiwitten binnen te krijgen die jij en je ongeboren baby nodig hebben. Je kleintje heeft veel eiwitten nodig voor een goede groei en mager vlees levert een gezonde dosis.

Het eten van een gezond en uitgebalanceerd voedsel is essentieel om je zwangerschap te ondersteunen en is cruciaal voor je ongeboren baby omdat het haar de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om normaal te groeien. Naast het eten van gezonde voedingsmiddelen, moet je ook aandacht besteden aan hoe je het eten kookt en serveert terwijl je zwanger bent. Hertenvlees is een voorbeeld. Hertenvlees levert belangrijke voedingsstoffen, maar het moet op de juiste manier worden bereid om veilig te kunnen worden gegeten tijdens de zwangerschap.

Hertenvlees is gezond en een perfecte aanvulling.

Hertenvlees is een goede bron van eiwitten, een voedingsstof die nodig is voor het hele groei- en ontwikkelingsproces. Een portie hertenbiefstuk van 3,5 ons levert 21,5 milligram eiwit, wat ongeveer 30 procent is van de 71 gram eiwit die je elke dag nodig hebt tijdens de zwangerschap.
Dezelfde portie hertenbiefstuk levert 2,9 milligram ijzer, dat is 11 procent van de 27 milligram ijzer die je dagelijks nodig hebt als onderdeel van je voeding tijdens de zwangerschap. Voldoende ijzer innemen vermindert het risico op een vroegtijdige bevalling en het risico op een laag geboortegewicht van je baby.
Een portie hertenbiefstuk van 3,5 ons levert 6,6 milligram niacine (vitamine B3), een voedingsstof die de normale ontwikkeling van de huid en de zenuwen bevordert. Deze 6,6 milligram is 37 procent van de 18 milligram niacine die je dagelijks nodig hebt als onderdeel van je dieet tijdens de zwangerschap.

Hertenvlees en de juiste voorbereiding

Hertenvlees is volkomen veilig tijdens de zwangerschap mits het op de juiste manier wordt bereid. Het eten van rauw of onvoldoende gebakken hertenvlees kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten, waardoor je behoorlijk ziek kunt worden en jouw ongeboren baby in gevaar kan komen. Het bevriezen van hertenvlees doodt geen schadelijke bacteriën. Het hertenvlees bakken tot een interne temperatuur van minimaal 70 graden is de manier om de bacteriën te vernietigen en ervoor te zorgen dat het hertenvlees veilig is om te eten.
Wees al voorzichtig met rauw hertenvlees voordat je jet gaat bakken. Andere voedingsmiddelen kunnen besmet raken als ze in contact komen met rauw hertenvlees. Gebruik aparte snijplanken en keukengerei bij het bereiden van andere ingrediënten dan het hertenvlees om dit te helpen voorkomen.

Ontdooi hertenvlees niet op kamertemperatuur zoals op het aanrecht, want door de warme luchttemperatuur kunnen er bacteriën op het vlees komen. Wij raden aan om hertenvlees te ontdooien in de koelkast of in een bak met koud water. Als het hertenvlees ontdooid is mag je het vlees niet opnieuw invriezen want ook dit kan de groei van bacteriën bevorderen.

Waarschijnlijk let je nu beter op wat je eet dan voor je zwangerschap en dat is maar goed ook. Het voedsel dat je tijdens je zwangerschap eet speelt een cruciale rol in de gezondheid en ontwikkeling van je ongeboren baby.

En nu genieten van je zwangerschap en het mooie wat op komst is,
Ruud Geerligs