Hertenvlees kopen

3 december 2019
  • Hertenboer Ruud Geerligs

Een groot deel van het hert dat in Nederland wordt verkocht, is afkomstig van herten die vrij rondzwerven wat resulteert in een typische wildsmaak . De herten die op onze boerderij leven hebben een toegankelijker smaak. Deze goede kwaliteit hertenvlees is mals, smakelijk en dicht van structuur, wat betekent dat het gemakkelijk is om goede culinaire hoogstandjes te koken met behulp van onze (eenvoudige) recepten zoals: Hertenbiefstuk met broccoli, Blue stilton en rode wijnsaus of een rugfilet met Italiaanse Salsa Verde. Bij onze recepten staan onze aanverwante producten om direct dat mooie stukje hertenvlees te kunnen kopen.

Hertenvlees is al sinds de prehistorie belangrijk in de menselijke voeding. De term hert (Latijnse – om te jagen) verwees oorspronkelijk naar vlees van elk wild dier. Gelukkig hoef je zelf niet meer gewapend de bossen in om want je kun bij ons kwalitatief, hoogwaardig hertenvlees kopen.

Eeuwenlang werden hertenparken van Europese aristocraten gebruikt als de bron voor sport en voedsel. Hertenvlees was toen alleen toegankelijk was voor de elite enis lange tijd een bron geweest van conflicten tussen stroper en jachtopziener.

Biologie van de hert
Herten zijn herkauwers en worden gekenmerkt door een gewei in plaats van hoorns en kleine, niet-gespecialiseerde magen. In plaats van op grote hoeveelheden gras te grazen, hebben herten de neiging om licht verteerbare scheuten, jonge bladeren, vruchten, schimmels en korstmossen te selecteren.

Waarom hertenvlees kopen?
Voedingstherapeuten schrijven: hertenvlees is gezond en heeft een hoger ijzergehalte dan enig ander rood vlees, bevat omega 3-vetten en minder vet dan bijvoorbeeld een kippenborst. Tevens is hertenvlees ook een gezond stuk vlees tijdens een zwangerschap!

Welk hertenvlees kopen?
Je kunt wild hertenvlees kopen of tam-wild zoals op onze HertenHoeve. De sterkte van de smaak en het vetgehalte van hertenvlees kan nogal variëren tussen deze twee varianten. Ons hertenvlees heeft een wat toegankelijker smaak dan hertenvlees wat in het wild is geschoten. Wij kunnen een contante kwaliteit garanderen omdat wij onze herten slachten nadat ze een leeftijd van 1,5 jaar hebben bereikt. Door ervaring krijgen onze herten dan ons inziens het beste voedsel wat zich kenmerkt door een prachtige vacht en uiteindelijk een heerlijk mals stuk hertenvlees.

Hertenbiefstuk bakken
Bak hertenvlees, zoals hertenbiefstuk als rundvlees. Het is het beste om het lagere vetgehalte te compenseren, bijvoorbeeld door ‘vochtig’ te bakken of door te stoven.

Hertenbiefstuk of hertenhaas van goede kwaliteit kun je in de pan bakken, maar probeer te voorkomen dat het te doorbakken wordt. Het hertenvlees te serveren met een saus is een heerlijke aanvulling. Om de maximale sappigheid te behouden, raadt Ruud Geerligs aan om hertenvlees op warme borden te serveren, omdat het hertenvet een hoog smeltpunt heeft. Koud wild is namelijk minder smakelijk dan bijvoorbeeld koud rundvlees.

Uitstekende aroma’s voor hertenvlees omvatten jeneverbes, gin, rode wijn, port, rozemarijn en rode bes. Kijk op onze recepten voor de meest heerlijke mogelijkheden!

Waarom is het goed om hertenvlees te kopen?

Hertenvlees is gezond en heeft een hoger ijzergehalte dan enig ander rood vlees en minder vet dan bijvoorbeeld een kippenborst.

Wat is de herkomst van het hertenvlees?

Ons herten leven op onze boerderij in Geesteren (gld). AL het hertenvlees dat wij verkopen is door ons zelf gefokt.

Heeft hertenvlees altijd die ‘wild’ smaak?

Ons hertenvlees heeft een toegankelijker smaak. Dit komt door de voeding en wij slachten altijd nadat de herten 1,5 jaar zijn. Zo kunnen wij een constante hoogwaardige kwaliteit garanderen.

Geniet,
Ruud Geerligs