Nieuw: Fleckvieh rundvlees!

11 oktober 2022
  • Fleckvieh rundvlees

Wij hebben ons assortiment onlangs uitgebreid met kwalitatief hoogwaardig en eerlijk rundvlees. 

Om onze klanten een stukje breder te kunnen voorzien van puur vlees zijn wij een samenwerking aangegaan met een boer uit ons dorp die zich had gericht op de Fleckvieh koe. Zijn aanpak sprak ons zeer aan en deelde ook onze visie: “met respect voor de natuur en zijn biodiversiteit kun je iets prachtigs van de natuur terug krijgen’. Wij willen namelijk altijd weten hoe de dieren wordt gehouden – welke voeding ze krijgen – met uiteindelijk een stressvrije slacht.

Deze Fleckvieh koe biedt, naast een heerlijk stuk vlees, ook vele andere voordelen:

• tweeledig ras met hoge melk- en rundvlees prestaties
• regelmatige vruchtbaarheid, snelle groei
• uiterst robuust en gezond vee met een snel aanpassingsvermogen aan alle klimaat- en voedselomstandigheden, bewezen op alle continenten
• waardevolle stierkalveren en een uitstekende karkaswaarde
• zeer kalm en rustig temperament van alle mannelijke en vrouwelijke dieren
• ideaal ras voor kruisingen met zuivere melkrassen
• het ras voldoet ideaal aan de eisen van familiebedrijven en veehouders.

Fleckvieh is een dubbeldoel ras met een goede vlees- en melkproductieaanleg. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bevinden zich in totaal meer dan een miljoen stamboekdieren. Dankzij de goede lichaamsconditie en het grote aanpassingsvermogen van de Fleckvieh koe kan dit ras ook in moeilijke klimatologische omstandigheden of met een kort voedselaanbod werken.

De Fleckvieh-populatie is succesvol in de verschillende regio’s met het verschillende voedselaanbod. In de berggebieden worden rantsoenen met groen gras, kuilgras en hooi aangeboden. In andere regio’s bestaat een hoog percentage van het rantsoen uit maïskuilvoer met luzerne, suikerpalmen en granen.

De Fleckvieh koe staat vooral bekend om hun groeikracht, terwijl het moment van inseminatie afhangt van de fysieke ontwikkeling en niet van de leeftijd van het dier. De ideale leeftijd waarop Fleckvieh koeien voor het eerst afkalven ligt tussen 24 en 32 maanden, afhankelijk van de intensiteit van de opfokperiode.

Tot het moment van de eerste kalving bereiken de koeien een lichaamsgewicht tussen 600 en 700 kg. De sterke lichaamsbouw van de Fleckvieh met zijn goed gevormde en brede stuit vergemakkelijkt het afkalven enorm. 

Na het eerste jaar van intensieve voeding worden Fleckvieh koeien traditioneel vanaf het voorjaar tot in de late herfst 24 uur per dag in de wei gehouden. Deze gezonde opfokperiode is de basis voor de toekomstige hoge productie in combinatie met gezondheid en een lange levensduur.

de Fleckvieh koe zie je met horens, of zonder horens voor een veilige behandeling in vrijloopstallen. De meeste dieren worden binnen enkele maanden na hun geboorte onthoornd. 

De huidige Fleckvieh koe, die voor 60 % uit melk bestaat en voor 40 % uit rundvlees, is het resultaat van een traditie van georganiseerde intensieve fokkerij gedurende meer dan 100 jaar en vele generaties fokkers. Een embryotransfer, wordt door een groot aantal Fleckvieh-fokkers gebruikt om de nakomelingen van hun beste koefamilies te vermeerderen.

Alleen dankzij het voortdurende actieve fokwerk van alle betrokkenen in combinatie met het gebruik van de nieuwste methoden en wetenschappelijke resultaten, kunnen wij onze klanten vandaag de dag de beste Fleckvieh-runderen ooit aanbieden!

Bijkomend voordeel is dat de Fleckvieh-stieren bekend staan om hun rustige en vreedzame temperament dat een veilige omgang mogelijk maakt. 

Kortom: het is een prachtige koe met vele voordelen en wij zijn blij om het malse vlees aan te kunnen bieden als:

Geniet ook van deze prachtige stukken rundvlees!

Ruud Geerligs