Algemene bereidingswijze: hertenbiefstuk bakken

20 september 2016
  • hertenbiefstuk bakken

Ingrediënten om je hertenbiefstuk te bakken:
• Een mooie hertenbiefstuk
• Verse peper en zout
• Boter of olie

Bereidingswijze om je hertenbiefstuk te bakken:
Laat de hertenbiefstuk een halfuur voor het bakken op kamertemperatuur komen. Peper en zout kort voor het bakken toevoegen.
De boter of olie goed verhitten in de pan en de hertenbiefstuk kort aan beide zijden dichtschroeien, tot er een mooi bruin kleurtje ontstaat.
Op lage temperatuur 1 á 2 minuten per kant verder bakken onder voortdurend bewegen met een lepel of spatel.
Na het bakken de biefstukken uit de pan nemen en in aluminiumfolie ingepakt ten minste 8-10 minuten laten rusten.

Tip 1:
Houd het hertenbiefstuk als geheel, dus snijd het niet in medaillons.
Uiteraard kun je hertenmedaillons bakken, maar ze zijn veel moeilijker succesvol te bakken zonder dat ze uitdrogen.
Met een heel stuk hertenvlees bak je lekker beide kanten en als je er vervolgens in snijdt krijg je die roze perfectie te zien!

Tip 2:
Hoe weet je dat de hertenbiefstuk naar wens gegaard is?
Gebruik de vingertest, die een goede indicatie geeft over de gaarheid van de biefstuk.

Controleer eenvoudig de gaarheid van de te bakken hertenbiefstuk zonder een thermometer te gebruiken, door te vergelijken hoe het vlees aanvoelt met het gevoel van uw hand door verschillende posities van uw hand.

Hertenbiefstuk van eigen boerderij

Er zijn twee basismethoden om te beoordelen hoe je hertenbiefstuk gegaard is terwijl je aan het bakken bent.

1. gebruik een vleesthermometer
Hertenbiefstuk bakken middels het gebruik van een dergelijke thermometer is heel eenvoudig. U hoeft alleen maar de sonde in je hertenbiefstuk te steken. De temperatuur van de biefstuk zal verschijnen op het digitale scherm (in het geval u een digitale thermometer hebt).

2. druk op het vlees met je vingertoppen.
Het probleem met de benadering van de vleesthermometer is dat wanneer je met een thermometer een gat in de hertenbiefstuk prikt je de vleessappen laat ontsnappen. Deze vleessappen wil je voor de smaak liever in het vlees houden. Om deze reden vertrouwen de meeste ervaren koks, vooral bij biefstuk, op de ‘vingertest’-methode (grote braadstukken worden wel beter getest met een thermometer).

Dit is één van die dingen die makkelijker wordt door te oefenen. De eerst volgende keer dat u een hertenbiefstuk gaat bakken, zelfs als u nog steeds van plan bent om te vertrouwen op een vleesthermometer, oefen dan alvast de ‘vingertest’-methode. Vergelijk het gevoel van het vlees met de waarde die de thermometer aangeeft. Met oefenen zul je steeds meer zelfvertrouwen krijgen.

De ‘vingertest’-methode:
Open de palm van je hand en ontspan je hand. Met de wijsvinger van je andere hand druk je op het vlezige gebied tussen de duim en je handpalm. Dit is hoe ‘raw’ te bakken hertenbiefstuk aanvoelt. (Controleer dit de volgende keer dat je een rauwe hertenbiefstuk hebt om te bakken.)

Hertenbiefstuk raw

Druk nu zachtjes op het puntje van je pink en je duim. Voel opnieuw het vlezige gebied onder de duim. Het moet behoorlijk stevig aanvoelen. Dit is hoe ‘well-done’ te bakken hertenbiefstuk voelt als je erop drukt. (Controleer dit de volgende keer als je een biefstuk hebt gebakken.)

Hertenbiefstuk welldone

Druk de punt van uw ringvinger en uw duim tegen elkaar. Het vlees onder de duim zou iets meer moeten geven. Dit is hoe een biefstuk dat ‘medium’ gebakken is aanvoelt.

Hertenbiefstuk medium

Druk voorzichtig met de punt van uw middelvinger op uw vingertop. Dit is ‘medium-rare’.

Hertenbiefstuk medium rare

Druk met het topje van je wijsvinger op het topje van je duim. Het vlezige gebied onder de duim moet meegeven. Dit is hoe hertenbiefstuk voelt wat ‘rare’ gebakken is.

Hertenbiefstuk rare

Tip 4:
Laat de hertenbiefstuk ten minste 8-10 minuten rusten in aluminiumfolie. Je kunt maximaal 15 minuten wachten voordat je te veel warmte verliest. Dit is ontzettend belangrijk! Als je niets aanneemt van onze tips, vergeet dan in ieder geval niet om uw biefstuk te laten rusten!
Je zult me ​​later dankbaar zijn.

Serveer tip:
Een perfect gebakken hertenbiefstuk in combinatie met een frisse ‘saus’ als bijvoorbeeld Salsa Verde of chimichurri is echt een aanbeveling. Bekijk ook onze overige sauzen die een geweldig huwelijk vormen met ons hoogwaardige hertenvlees.

 

Succes,
Ruud Geerligs

Kan ik bij jullie een kwalitatief hoogwaardig hertenbiefstuk kopen?

Jazeker, Wij verkopen PUUR hertenvlees van onze eigen hertenboerderij!

Hoe lang moet ik hertenbiefstuk bakken?

Dat is afhankelijk van je smaak. Wij bevelen aan zo’n 2 a 3 minuten per kant voor medium rare.

Moet ik hertenbiefstuk laten rusten na het bakken?

Ja! Laat je hertenbiefstuk een minuut of tien onder folie even rusten, zodat alle sappen niet verloren gaan. Zo blijft je hertenbiefstuk lekker mals en goed van smaak.

Welke temperatuur moet de hertenbiefstuk zijn voor het bakken?

De hertenbiefstuk moet al op kamertemperatuur zijn, dus niet rechtstreeks uit de koeling voordat je deze in de hete pan legt.