Authentieke Chimichurri

12 juli 2021
  • authentieke chimichurri

Chimichurri is een kruidenmengsel op basis van losse olie dat vaak wordt gebruikt bij gebarbecued vlees. De meeste recepten zullen zweren dat hun Chimichurri de beste is – het meest authentieke is. De waarheid is dat er zoveel variaties zijn in de wereld van Chimichurri, dat het moeilijk te zeggen is welk recept het dichtst bij het meest authentieke ligt.

Hoe kan ik zo zeker zijn dat mijn chimichurri een authentiek recept is? Simpel. Ik vroeg het aan vriend van ons die Uruguayaan is, geboren en getogen voor de eerste 40 jaar van zijn leven, en een van de beste koks die ik ken. Hij deelde zijn recept voor chimichurri – waar hij mee opgroeide – met mij. Een versie uit zijn tijd, 1952… en authentieker dan dat kan niet!

Onze vriend zat vorige week hier bij ons op de hoeve en deelde chimichurri-verhalen uit zijn tienertijd – zijn herinneringen aan het barbecueën van churrascos op grote oude gietijzeren platen boven open vuur, en het afsluiten van de middag met een potje voetbal op straat. Geen internet. Geen telefoons. Een tijd van puur geluk!

Kortom: ik rende de keuken in om zijn versie te maken terwijl hij me in de gaten hield. Hij vertelde mij hoe ik moest hakken en hoeveel ik van elk ingrediënt moest gebruiken, en zijn advies om te beginnen met een beetje van de sterkste ingrediënten (zoals knoflook, zout en chili), en dan langzaam meer toe te voegen tot je de gewenste smaak hebt bereikt. Er is zijn geen grensen met chimichurri. Begin klein en voeg geleidelijk toe.

Elke keer als ik een chimichurri recept op het internet zie, krimp ik een beetje ineen. Niet omdat ze vol zitten met ‘verkeerde ingrediënten’, maar omdat ze in blenders en keukenmachines tot een puree worden verwerkt. Wat een losse, op olie gebaseerde specerij zou moeten zijn, wordt een kruidenbrij, die meer lijkt op het eten van babyvoeding bij je biefstuk, dan op een mooie, zijdezachte specerij die over je hertenbiefstuk druipt.

Ik zeg niet dat dit de enige manier is om een chimichurri te maken maar wat ik wel zeg is, als je op zoek bent naar een old-school stijl chimichurri recept met prachtige smaken, dan is dit recept iets voor jou.

Enkele tips:

Tip 1
Hak je peterselie fijn voordat je begint. Ik neem meestal een grote handvol, was en hak fijn, en meet dan af. Als je niet genoeg hebt, pak je een beetje meer, en hak je opnieuw tot je de juiste hoeveelheid hebt.

Tip 2
Als je van de sterke smaak van knoflook houdt, gebruik dan 4 tenen, als je van mildere knoflook houdt, begin dan met 2 tenen; meng alles door elkaar en laat het een paar minuten zitten. Proef dan. Als je meer wilt, voeg dan meer toe.

Tip 3
Chimichurri kan worden aangepast aan uw smaak. Voeg meer zout, meer peper, minder of meer chili toe.

Tip 4
Verse rode chili is optioneel. Wij gebruiken een hele grote chili, maar je kunt ook een halve gebruiken, of helemaal geen. Je kunt het ook vervangen door 1-2 theelepels gedroogde rode chilivlokken.

Tip 5
Rode wijnazijn is de beste azijn voor chimichurri. Gebruik citroensap als vervanger. We raden balsamico of witte azijn af.

Ingrediënten

• 1/2 kopje olijfolie
• 2 eetlepels rode wijnazijn
• 1/2 kopje fijngehakte peterselie
• 3-4 teentjes knoflook, fijngehakt of gehakt
• 2 kleine rode chilipepers, of 1 rode chilipeper, ontpit en fijngehakt
(ongeveer 1 eetlepel fijngehakte chilipeper)
• 3/4 theelepel gedroogde oregano
• 1 afgestreken theelepel grof zout
• peper naar smaak (ongeveer 1/2 theelepel)

Aan de gang ermee

Meng alle ingrediënten samen in een kom. Laat het 5-10 minuten staan zodat alle smaken vrijkomen in de olie voordat je het gebruikt. Laat het bij voorkeur langer dan 2 uur staan, als de tijd het toelaat.

Chimichurri kan eerder worden bereid dan nodig is en indien nodig 24 uur in de koelkast worden bewaard.

Gebruik het om onze hertenbiefstuk te bedruipen tijdens het BBQ’en. Wij gebruiken het niet als marinade, maar bedruipen ons vlees in plaats daarvan met chimichurri. Let wel: je kunt het echter wel als marinade gebruiken. Doe ook een paar eetlepels over je biefstuk bij het serveren.

Eet smakelijk
Ruud Geerligs