Deze Pittige Aziatische hertenvlees bowl recept is gemaakt van perfect gebakken hertenbiefstuk met een royale hoeveelheid van heerlijke pittige zoete Aziatische saus. Het wordt geserveerd naast jasmijnrijst met sesamzaad en een heerlijke saus.
Ik ben vaak op zoek naar manieren om onze smaakpapillen tevreden te stellen en uiteraard met hertenvlees. Ik ben dol op mijn hertenbiefstuk recepten, maar ik eet ook graag een keer wat totaal anders.
Ik wilde ik eens iets anders verzinnen: iets met een Aziatische flair – ook om mijn vrouw te pleasen.
Ester is namelijk een grote fans van pittige Aziatische recepten, dus het moest er maar weer eens van komen! Dit recept is slechts een van de vele hertenvlees recepten waarvan wij regelmatig genieten! Dus Ik haalde mijn ingrediënten tevoorschijn die ik gebruik voor Aziatische recepten en besloot jasmijnrijst te gebruiken die ik samen met het hertenvlees in een kommmetje (de bowl) wilde serveren.
Veel mensen kennen een soortgelijke Aziatische recepten wel met rundvlees. Het vervangen van rundvlees door hertenvlees heeft een hoop gezondheidsvoordelen. Wist je bijvoorbeeld dat hertenvlees beduidend minder calorieën, vet en verzadigd vet bevat dan rundvlees? Om nog maar te zwijgen van het feit dat het meer proteïnen, vitaminen en mineralen bevat dan een enkele portie rundvlees. Je kunt de meeste recepten gewoon bereiden zoals je rundvlees zou bakken, maar je hebt een magerder en gezondheidsbewuster gerecht als je het met hertenvlees maakt!
Ingrediënten
• jasmijnrijst
• 1 pond hertenbiefstuk in blokjes gesneden
• 1 eetlepel olie
• 5 lente-uitjes
• 3 grote tenen knoflook
• zout en peper
• ½ kopjes bouillon (of runderbouillon)
• 2 eetlepels sojasaus
• 2 eetlepels rijstazijn
• ½ theelepel vissaus
• 2 eetlepels bruine suiker
• 1 theelepel chilisaus
• 1 eetlepel maïzena
• sesamzaad (optioneel)
Bereiding
Stap 1
Kook de jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de rijst helemaal gaar is, doe er dan 2 eetlepels gesneden lente-uitjes bij.
Stap 2
Roer in een middelgrote kom de runderbouillon, sojasaus, rijstazijn, vissaus, bruine suiker, chilisaus en maïzena door elkaar. Zet deze Aziatische mix alvast even apart.
Stap 3
Voeg in een hete pan de olie, lente-uitjes en de gesneden knoflook toe. Bak zo’n 1 minuut tot de knoflook lekker bruin begint te worden.
Stap 4
Voeg de stukjes hertenbiefstuk toe en roerbak het hertenvlees zo’n 4-5 minuten. Voeg vervolgens de Aziatische saus toe en breng het snel aan de kook. Laat het geheel één minuut sudderenen haal het van het vuur.
Stap 5
Serveer het geheel in een bowl met de rijst en bestrooi het geheel met een beetje sesamzaad (optioneel).
Tip
Als finishing touch kun je dit heerlijke Aziatische gerecht bestrooien met een beetje sesamzaad…
Eet smakelijk,
Ruud Geerligs