Bacon Cheeseburger van Hertengehakt – BBQ

16 februari 2021
  • Hertengehakt

Deze bacon cheeseburger gemaakt van o.a. hertengehakt is een echte klassieker.
Mijn doel: een hamburger die makkelijk in elkaar te flansen is op een doordeweekse avond en vol van smaak. Super simpel om te maken en machtig lekker!

Iedereen houdt van een goede cheeseburger wat niet zo raar is! Een hap van het zachte licht zoete broodje met een perfecte burger en de perfecte combinatie van sauzen. Let wel: deze zelfgemaakte hamburgers kunnen verslavend zijn – vraag onze kinderen maar eens!

Ingrediënten:

• 1,5 pond hertengehakt
• 0,5 pond varkensgehakt
• 6 plakjes ontbijtspek
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 theelepel gehakte knoflook
• 2 sjalotten, fijngehakt
• 1 eetlepel worcester saus
• 1 eetlepel gehakte verse peterselie
• Zout en peper, naar smaak
• 6 plakken kaas (b.v. Zwitserse-, Cheddar- of Havarti kaas)
• 6 hamburgerbroodjes

Bereiding

Stap 1
Bak het ontbijtspek in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze bruin en knapperig zijn. Giet het spek en het vet in een hittebestendige kom en laat het afkoelen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook en sjalotten toe. Bak ze ongeveer drie minuten tot ze zacht zijn en voeg het vervolgens toe aan het spek.

Stap 2
Meng het koele gehakt met de worcester saus, peterselie, zout, peper en ei erdoor tot het gelijkmatig is gemengd. Zet het geheel 20 minuten in de koelkast.

Stap 3
Verwarm de BBQ voor op middelmatige temperatuur (150 – 200°C).

Stap 4
Vorm van het mengsel 6 mooi hamburgers (met de hand of middels een hamburger-pers) en gril tot de gewenste gaarheid.

Stap 5
Leg bij de laatste minuut van je bakproces je gekozen kaas op de hamburger om de kaas te laten smelten op je hamburger.

Stap 6
Serveer je geroosterde hamburgerbroodjes eventueel met je favoriete ‘toppings’ – maar dat is absoluut geen vereiste.


Hieronder nog wat tips en trics om de beste burger te maken!

Eerst dit: begin met een schone grill
Begin met het schrobben van je grillroosters met een grillborstel om alle opgehoopte resten van eerdere maaltijden te verwijderen. Smeer vervolgens de grill in met olie door een keukenpapier in olie te dopen en met een grilltang over het roosters te wrijven.

Een hamburger kan op honderd manieren worden gekruid, maar het betekent niets zonder een solide basis. Voor een sappige, smaakvolle burger heb je in eerste instantie goed vlees nodig (voorkeur met 17 tot 20 procent vet).

Voor de een unieke smaakbeleving gaan we uit van hertengehakt. Dit gehakt is heel erg mals en bevat weinig vet en daarom is mijn advies om dit te mengen met 25% varkensgehakt.

Houd het gehakt koud
De warmte van je handen in combinatie met het gemalen vlees kan op kamertemperatuur het vet laten smelten. Dit voorkomt dat het vet zich bindt met het magere vlees, waardoor te veel vet tijdens het grillen er uitloopt wat resulteert in een droge en dichte burger.

De oplossing is om het vlees koud te houden en de hamburgers zo snel mogelijk te vormen.

Laat het gemengde hertengehakt in de koelkast staan tot je klaar bent om het eventueel te kruiden en de hamburgers te vormen. Leg de gevormde hamburgers terug in de koelkast voordat je klaar bent om te grillen.

Meng het gehakt niet te veel
Minder is meer als het gaat om het mengen van het gehakt en het vormen van de burgers. Als je een hamburger hebt gegeten die uit elkaar kruimelt als je hem eet, dan was dat waarschijnlijk het resultaat van iemand die het vlees te veel heeft bewerkt. Je probeert namelijk het vet en het eiwit aan elkaar te binden, maar als je het te veel mengt ‘breek’ je de binding waardoor je burger uitdroogt, verkruimelt en smaak verliest.

Dit is wat je moet doen bij het kruiden van je burger:
Strooi de kruiden gelijkmatig over het gehakt en gebruik je handen om ze er voorzichtig in te mengen.

Hoe weet je wanneer het vlees volledig gemengd is?
Jaren geleden leerde een vriend van mij een trucje. Nadat je het gehakt met kruiden of andere ingrediënten hebt gemengd – neemt je een stuk ter grootte van een euromunt en drukt dit plat in je handpalm. Draai je handpalm naar beneden en als het vlees blijft plakken is je gehakt perfect!

Formaat is belangrijk bij hamburgers
Sommige mensen houden van een enorme hamburger die uitloopt over de randen van het broodje en sommigen houden van de perfecte pasvorm gelijk aan het broodje (ik val in de laatste categorie). Maar niemand wil een hamburger die kleiner is dan het broodje.

Om de juiste maat van je hamburger op je broodjes te krijgen, maak je de burgers ongeveer 2,5 cm dik aan de randen, en 2,5 cm groter dan het broodje. Zo hou je rekening met het onvermijdelijke krimpen dat tijdens het bakken optreedt.

Moet je in je hamburgers kuiltjes maken?
Overal op het Internet en in kookboeken vind je hamburgerrecepten waarin staat dat je een kuiltje in het midden van de hamburger moet maken – meestal ongeveer zo groot als een duimafdruk of een eetlepel.

Het doel van het ‘kuiltje’ is te voorkomen dat de burger in het midden te dik wordt. Maar werkt het ook echt? Net als iedereen wilde ik voorkomen dat mijn hamburgers uitpuilden, maar ik wilde ook dat ze zo min mogelijk krompen, dus ik heb het uitgetest.

Ik ontdekte dat een duimafdruk of eetlepel voorkomt dat het midden uitpuilt, maar de burgers krimpen nog steeds. Het maken van een brede, ondiepe inkeping in de hamburger werkte echter wel maar denk eerder aan een klein kuiltje en dat het geen donut wordt

Vorm de ideale hamburger zo dat de buitenste een kleine cm dikker is dan het midden.

Nog een tip: In plaats van de hamburger in je handen te pletten, leg je ongeveer het gemengde hertengehakt op een dienblad of schaal. Maak de bovenkant van de burger zachtjes plat en maak met één hand een brede, ondiepe inzinking (‘kuiltje’) terwijl je met je andere hand tegen de zijkanten drukt om een cirkel te vormen. Hierdoor ontstaat een kuiltje zonder het gehakt te warm wordt.

Hout of houtskool
De beste keuze voor het grillen van hamburgers is altijd op hout of houtskool, vanwege de extra smaak en het verkolen dat met een BBQ gebeurt. Je krijgt een hetere, drogere hitte waardoor je een betere schroei krijgt. Als je houtskool gebruikt, kun je verschillende soorten hout toevoegen om bij te dragen aan de rooksmaak die de algehele smaak van de hamburger te verbetert.

Hoe lang moet ik hamburgers grillen
Volg over het algemeen deze totale grilltijden:
•  Voor ‘raw’ hamburgers, 4 minuten in totaal (kerntemperatuur 48°C)
•  Voor ‘medium raw’ gebakken hamburgers, 5 minuten in totaal (kerntemperatuur 52°C)
•  Voor medium burgers, 6 tot 7 minuten in totaal (kerntemperatuur 56°C)
•  Voor doorbakken hamburgers, in totaal 8 tot 9 minuten laten bakken (kerntemperatuur 62°C)

Uiteindelijk hangt de tijd die een hamburger nodig heeft om een bepaalde temperatuur te bereiken af van hoe heet uw grill is en hoe dik de hamburger is.

Ik raad aan de temperatuur van de burger te controleren door een vleesthermometer er aan de zijkant in te steken, niet aan de bovenkant; dit geeft een nauwkeurigere meting. Je kunt ook de vingertest gebruiken.

Omdraaien – maar niet persen! – Uw hamburgers
Zodra je de hertengehakt hamburgers op de grill legt mag je ze niet aandrukken. Drukken dwingt het vet en de smaak uit de burgers, wat resulteert in droge, flauwe hamburgers.

Voel je echter vrij om je burgers regelmatig om te draaien. Ik geloofde ooit dat het beste was om de burger te laten liggen en slechts één keer om te draaien tijdens het bakken maar dat bleek achteraf onzin.

Wanneer voeg je de kaas toe voor de Cheeseburger?
Voeg kaas toe ongeveer 1 minuut voordat de burger klaar is.
Enkele van mijn favoriete smaken zijn Zwitserse-, cheddar-, en Havarti kaas

Wanneer moet je de broodjes roosteren?
Ik ben een voorstander van geroosterde brioche broodjes. Ze zijn rijk aan boter en lekker stevig om de burger goed te kunnen vullen. Ze pletten ook makkelijker wat eenvoudiger is om te eten (zonder te soppen).

Welke broodjes je ook verkiest, boter de boven- en onderkant van de broodjes en leg ze dan op een plek van de grill, uit de buurt van directe hitte (indirect), tot ze goudkleurig zijn. Begin de broodjes te roosteren als je nog een minuut over hebt voor de hamburgers.

Vergeet niet uw hamburgers te laten rusten!
Laat de hamburgers een minuutje rusten nadat ze van de grill komen. Dit geeft de sappen de tijd om zich te verdelen over de hele burger, waardoor je een meer smaakvolle ervaring krijgt.

Manieren om uw hamburgers op smaak te brengen
Als je eenmaal de basis burger in het recept hieronder onder de knie hebt, voel je vrij om te gaan met je smaken en specerijen.

Je kunt verschillende stukken vlees mengen, champignons, ansjovis, kruiden of blokjes kaas toevoegen

Nu keihard genieten,
Ruud Geerligs.

Hoeveel tijd kost het om deze cheeseburger te maken?

In totaal voor de voorbereiding en het grillen zo’n half uurtje.

Voor hoeveel personen is dit recept?

Dit gerecht is voor 6 personen – uiteraard makkelijk aan te passen.

Kan ik bij jullie verse hertengehakt kopen?

Voor o.a. hertengehakt ben je bij ons aan het juiste adres.