Weer zo’n heerlijk BBQ recept om je hertenbiefstuk te bereiden.
Gemarineerde hertenbiefstuk, geserveerd met flatbread (platbrood) en yoghurtdip is een echte aanbeveling. Ook het eigen gemaakte flatbread roept bij mij altijd weer de smaak van vroeger op. Die onvergetelijke smaak – dat ik als kleine jongen bij een kampvuur mijn eigen broodje op een stokje gaarde. Deze smaak heb ik nu met dit recept wel verfijnt!
Ingrediënten
• hertenbiefstuk – 2 biefstukken van zo’n 150 gram stuk
• 4 takjes rozemarijn
• 4 grote teentjes knoflook, gepeld en dik gesneden
• 10 jeneverbessen licht geplet
• 50 ml olijfolie
Voor de flatbread (platbrood)
• 500g bloem
• 290g melk
• 5g gedroogde gist
• 15g zout
• 5g suiker
• 60g Griekse yoghurt
• 30g gesmolten boter
• 2 grote teentjes knoflook (gepureerd met een snufje zout)
• 4 takjes rozemarijn
Voor de yoghurtdip
• 200g Griekse yoghurt
• 1 theelepel gerookt paprikapoeder
• Sap van een citroen• 1 teentje knoflook, fijngehakt
• 1 theelepel gedroogde oregano
• Druppel olijfolie
• Zout en peper
Bereiding
Stap 1
Begin de dag van tevoren en marineer de hertenbiefstuk met de olie, knoflook, jeneverbes en rozemarijn. Laat het een nacht in de koelkast staan.
Stap 2
Meng de ingrediënten voor de yoghurtdip in een kommetje en zet het in de koelkast.
Stap 3
Maak het deeg voor de flatbread (platbrood) ongeveer 2-3 uur voordat je gaat bakken. Pluk en hak eerst de rozemarijn fijn en pel en hak de knoflook met een snufje zout fijn tot puree.
Stap 4
Doe alle ingrediënten in een mengkom, mix met de deeghaak op snelheid 2 gedurende 12-15 min. tot een glad en stevig deeg – dit kan ook met de hand. Rol het deeg tot een bal en leg het in een ingeoliede kom, dek het deeg voor het fleatbread af met huishoudfolie en laat ongeveer 2 uur rijzen.
Stap 5
Als de BBQ lekker op temperatuur is (zo’n 200 graden), kruid je het hertenvlees goed met zout en peper en leg je het op de hete grill. Draai af en toe om zodat de buitenkant lekker gekarameliseerd is. Bak de biefstuk naar eigen smaak – mijn voorkeur geniet altijd wel medium-rare. Haal de hertenbiefstuk van de BBQ en laat het rusten terwijl je het flatbread gaat bakken.
Stap 6
Maak van deegbolletjes van ongeveer 100g en rol ze met een deegroller, met bloem bestoven oppervlak, tot een dikte van ongeveer 3-4 mm. Leg elk flatbread op de hete BBQ en draai om zodra het brood begint te bubbelen en te rijzen. Geef het een minuut of zo aan de andere kant en haal ze van de BBQ. Bewaar de gebakken flatbread in een opgevouwen theedoek terwijl je de rest van het brood bakt.
Stap 7
Snijd de hertenbiefstuk in plakjes en serveer het met flatbread en de frisse yoghurt.
Dit gerecht is voor 2 personen en dus makkelijk aan te passen.
En nu heerlijk genieten,
Ruud Geerligs