Het BBQ seizoen staat weer voor de deur en ik heb besloten om de burger nog meer te perfectioneren.
Wel een makkelijke burger die snel te maken is die smaakvol genoeg is voor diegene die normaal gesproken elke specerij aan zijn burger toevoegt en ook voor de minimalistische burger eter (“doe alleen maar een beetje ketchup…”)
Gewapend met mijn eigen ervaringen en de feedback van vrienden, ben ik begonnen om mijn versie van de klassieke burger te maken.
Dit recept is goed voor zes burgers van 1,5 ons per stuk. De burgers moeten een doorsnede van zo’n 10 cm hebben en 2,5 cm dik zijn aan de randen. Ik hou van hamburgers met een beetje knoflook, dus als je liever een subtielere knoflooksmaak hebt, kun je de hoeveelheid naar eigen smaak verminderen of helemaal weglaten.
Ingrediënten
- 1,5 pond hertengehakt
- 0,5 pond varkensgehakt
- 4 teentjes gehakte knoflook
- 2 eetlepels fijngehakte ui
- 1 eetlepel worcester sauce
- 1,5 theelepel versgemalen peper
- 1,5 theelepel zout
- 6 hamburgerbroodjes
- Boter voor broodjes
Bereidingswijze
Maak de hamburgermix:
Doe het koude gemalen vlees in een mengkom. Strooi de andere ingrediënten er gelijkmatig over. Meng het geheel even goed zodat alles wordt opgenomen. Dit hele proces duurt niet langer dan zo’n 30 tot 45 seconden. Behandel het vlees niet te veel!
Maak de hamburgerpasteitjes:
In plaats van de pasteitjes met de hand te vormen – vorm ze op een dienblad of schaal. Dit maakt het makkelijker om de pasteitjes te vormen zonder het vlees te veel aan te raken of te verwarmen. Ik gebruik ook graag hierbij een bakpapiertje, maar alleen een dienblad of schaal is ook goed.
Verdeel het vlees op de plaat in 6 gelijke porties (van elk ongeveer 1,5 ons). Vorm van elke portie voorzichtig een lapje met een doorsnede van 10 cm met een zijkant van 2.5 cm dik en een ondiepe holte in het midden. De buitenkant van de burger moet iets dikker zijn dan de binnenkant. Zo krimpt de hamburger minimaal en wordt hij niet te dik in het midden tijdens het grillen.
Dek de pasteitjes af met plasticfolie en zet ze in de koelkast terwijl je de BBQ opwarmt.
Verwarm de grill:
Verwarm de BBQ tot een temperatuur van zo’n 250 graden, of heet genoeg dat je jouw hand slechts ongeveer 1 seconde boven het rooster kunt houden.
Smeer de binnenkant van alle broodjes in met boter en zet ze in de buurt van je bbq.
Grill de burger:
Leg de hamburgers op de grill boven direct vuur. Bak ze tot ze de gewenste gaarheid hebben:
• Voor ‘raw’ hamburgers, 4 minuten in totaal (kerntemperatuur 48°C)
• Voor ‘medium raw’ gebakken hamburgers, 5 minuten in totaal (kerntemperatuur 52°C)
• Voor medium burgers, 6 tot 7 minuten in totaal (kerntemperatuur 56°C)
• Voor doorbakken hamburgers, in totaal 8 tot 9 minuten laten bakken (kerntemperatuur 62°C)
Draai de burgers tijdens het bakken ten minste één keer om. Druk op geen enkel moment op de pasteitjes.
Voeg de kaas toe en toast de broodjes:
Wanneer je nog ongeveer 1 minuut over hebt van de grilltijd, voeg dan de kaas toe op de burgers en leg de beboterde broodjes op een indirecte plek (geen rechtstreeks vuur) op de BBQ.
Laat de burgers rusten:
Haal de burgers en broodjes van de grill en leg ze op een schone schaal. Laat de burgers 1 minuut rusten voordat je ze serveert.
Serveren:
Serveer de hamburger met ketchup, mayonaise, Avocado, verse sla, tomaat, augurk en een rode ui.
Wil je nog meer smaak probeer dan ook eens met gebakken champignons, baconjam, aioli, blauwe kaassaus of een pittige dressing.
En nu genieten!
Ruud Geerligs
–
In totaal voor de voorbereiding en het grillen een kwartiertje.
Voor puur hertengehakt van onze eigen boerderij zit je bij ons goed.