De beste zoete aardappelpuree

10 september 2016
  • zoete aardappelpuree

Hoe maak je puree van aardappelen die er elke keer weer perfect romig is!

Zelfgemaakte zoete aardappelpuree is een gemakkelijk bijgerecht en gaat perfect samen met heerlijke hertenvlees recepten.

Dit is een eenvoudig aardappelpuree recept, maar het is belangrijk om te beginnen met de juiste soort aardappel. Een zetmeelachtige zoete aardappel is ideaal. Ik laat graag wat van de schil zitten want ik hou van de textuur die het toevoegt aan de aardappelpuree.

Hoe aardappelpuree maken?

Zoete aardappelpuree is super eenvoudig te maken met zeer weinig ingrediënten. De echte sleutel tot het maken van de BESTE romige aardappelpuree is het krijgen van de juiste ‘smeuïgheid’.

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen u de beste zoete aardappelpuree krijgt:

Giet goed af:
Laat na het afgieten de aardappelen nog zo’n 5 minuten ‘nadampen’, zodat ze lekker droog zijn en zo de overige ingrediënten goed kunnen opnemen.

Pureer met de hand:
Voor de allerbeste aardappelpuree gebruik je een handstamper of een aardappelrasp. Met behulp van een handmixer, staande mixer of keukenmachine kan de zetmeel in de aardappelen worden afgebroken en een zeer kleverige textuur veroorzaken.

Boter is uw vriend:.
Er zijn recepten waar je kunt beknibbelen op boter, maar aardappelpuree is daar er niet één van! Ik gebruik graag gezouten boter en meestal ook veel. Boter helpt je aardappelpuree een romige….. nou ja, boterachtige textuur te krijgen.

Verwarm de room:
Verhit je melk/crème voor het toevoegen. Dit houdt de aardappelen warm en absorbeert beter. Voeg een beetje room/melk toe om de juiste ‘smeuïgheid’ te krijgen.

Roomkaas, knoflook en boter toegevoegd aan zelfgemaakte aardappelpuree kunnen een heerlijke geur creëren! Aardappelpuree is zeer vergevingsgezind, dus experimenteer zelf met ingrediënten!

Hoe lang moet je aardappelen koken

Aardappelen moeten altijd in koud (gezouten) water worden gelegd en aan de kook worden gebracht, dit helpt het gelijkmatig garen.

De tijd die je nodig hebt om de aardappelen te koken hangt volledig af van hoe groot ze zijn gesneden. Ik snijd ze in vieren, zodat ze over het algemeen ongeveer 15 minuten moeten koken. Om te controleren of uw aardappelen klaar zijn, gebruikt u een vork. Als het gemakkelijk is om de aardappel te doorboren, dan zijn de aardappelen gaar!

Kan je de zoete aardappelpuree bevriezen?

Dat kan je zeker! Bevroren zoete aardappelpuree kan makkelijk worden opgewarmd in de oven met een beetje melk.

Om de zelfgemaakte zoete aardappelpuree in te vriezen, schep je het in een plastic diepvrieszak. Vries de aardappelpuree plat in, want dit helpt ervoor dat je de aardappelen gelijkmatig weer kunt ontdooien en vervolgens ook worden opgewarmd! Als je de aardappelpuree opwarmt, voeg dan ongeveer een eetlepel melk per kopje aardappelpuree toe om het vervolgens op te warmen in de oven.

Geniet,

Ruud Geerligs