Gekruid frenched rack

19 oktober 2023
  • Frenched Rack van hertenvlees

Probeer voor de verandering eens deze sappig gekruide frenched rack van hertenvlees. Deze rack is het lekkerst als het niet te gaar is.

Ingrediënten

Gekruide frenched rack
1 Frenched rack
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels kookwijn
2 eetlepels Hoisin saus
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel versgemalen zwarte peper

Kool dressing
2 Bosuitjes, fijngesneden
1 Verse gember, klein stukje, fijngehakt
2 eetlepels Sojasaus
1 Citroen, geraspte schil en sap van
2 eetlepels Sesamolie
4 eetlepels Olijfolie

Geroosterde aardappelen
1 kg Kruimige aardappelen
1 naar smaak Zeezout
2 eetlepels Olijfolie
1 eetlepel Boter

Bereiding gekruid frenched rack

Stap 1
Droog het rack af en leg het in een ondiepe schaal.

Stap 2
Klop de ingrediënten voor de marinade (2 eetlepels olijfolie, kookwijn, hoisinsaus, sojasaus en versgemalen zwarte peper) door elkaar en giet dit over het frenched rack.

Stap 3
Zet het rack minstens een uur in de koelkast. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten op te kloppen. Houd apart. Verwarm de oven voor op 200C.

Stap 4
Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een pan tot het gloeiend heet is en schroei het frenched rack snel aan alle kanten bruin.

Stap 5
Leg het rack in een ovenschaal en plaats deze in de oven.

Stap 6
Na ongeveer 15-20 minuten, wanneer het vlees van het rack stevig begint te worden, test je het door met je vingers op het oppervlak te drukken – het moet een beetje sponzig aanvoelen.

Stap 7
Haal het frenched rack uit de oven, leg het op een snijplank en dek losjes af met folie.

Stap 8
Laat het rack minstens 10 minuten rusten, snijd het dan in royale koteletten en serveer met gesneden en gesauteerde kool en geroosterde aardappelen.

Stap 9
Giet de dressing over de begeleidende kool en het hertenvlees. Snijd in stukjes.


Bereiding  geroosterde geplette aardappelen

Stap 1
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een pan met water.

Stap 2
Voeg zout toe, breng aan de kook en laat 12 minuten sudderen. Giet goed af.

Stap 3
Verwarm ondertussen de oven op 200C en zet een middelgrote braadslee in de oven om te verwarmen.

Stap 4
Voeg de olie en boter toe en meng goed terwijl de boter smelt.

Stap 5
Gooi de aardappelen in de braadslee en druk ze lichtjes aan met een vork. Druk zachtjes, want je wilt dat de aardappelen heel blijven, maar met ruwe randen.

Stap 6
Zorg ervoor dat de aardappelen volledig bedekt zijn met de boterachtige olie en maal er wat zwarte peper over.

Stap 7
Zet de aardappelen in de oven op 190C en rooster ze een uur of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer direct.


Tips voor het maken van geweldige jus

• Haal het frenched rack uit de braadslee en zet de pan terug op een zacht vuurtje. Gebruik een houten lepel om de aangebakken stukjes van de bodem van de pan te halen. Een lepel wijn of bouillon helpt om deze stukjes op te lossen.
• Roer er dan een beetje bloem door en laat die goudkleurig worden in het vet.
• Voeg bouillon of wijn toe of het water waarin de groenten gekookt zijn en blijf roeren tot de jus glad is.
• Als de jus wat extra kleur nodig heeft, gebruik dan balsamicoazijn, Vegemite of een paar druppels sojasaus.
• Andere smaakvolle toevoegingen zijn bijvoorbeeld vers gehakte kruiden, fijngesneden champignons, granaatappelmelasse, het sap en de schil van een sinaasappel of een lepel mosterd.
• Zorg er altijd voor dat de serveerkan heet is voordat je de jus erin giet.

En nu genieten,
Ruud Geerligs