Knoflook geroosterd hertenrack met botersaus

12 oktober 2022
  • geroosterd hertenrack

Omdat hertenrack zo onzettend lekker en eenvoudig te maken is, kon ik het toch niet laten hier direct weer een recept over te publiceren.

Knoflook geroosterd hertenrack met botersaus – mals, smaakvol en super eenvoudig te maken! Dit met knoflook geroosterde hertenrack is het meest elegante familiediner. Dit in de oven geroosterde hertenrack recept komt er elke keer perfect uit, met knapperig vet, sappig vlees en een heerlijke botersaus. Serveer met geroosterde asperges of krieltjes en je hebt een heerlijk hoofdgerecht waar iedereen enthousiast over zal zijn.


Ingrediënten

• 1 hertenrack, ontvet (ongeveer 8 ribben – 650 gram)
• 1 theelepel zwarte peper
• 1 theelepel zout
• 1 theelepel bouillon (of kippenbouillon)
• 1 theelepel knoflookpoeder
• 1 theelepel uienpoeder
• 10 teentjes knoflook, met de schil erop
• 1 klein bosje verse tijm
• 1/2 kopje ongezouten boter, in blokjes gesneden
• 1/2 kopje boter dipsaus, om te serveren (optie)


Bereiding

Stap 1
Om de geroosterde hertenrack te maken: Verwarm de oven voor op 220ºC. Wrijf het hertenrack in met zout, peper, bouillon, knoflookpoeder en uienpoeder. Laat het gekruide hertenrack op kamertemperatuur komen. 

Stap 2
Bekleed de bodem van een braadslee met de teentjes knoflook en leg het gekruide hertenrack erop. Leg de takjes verse tijm rond het hertenrack. Leg vervolgens blokjes boter op het vlees.

Stap 3
Braad het hertenrack in de voorverwarmde oven tot een in het dikste deel van het vlees gestoken thermometer 60ºC aangeeft voor medium-rare. Reken ongeveer 25 minuten braadtijd. 

Stap 4
Haal de gebraden hertenrack uit de oven. Breng over op een snijplank en dek het af met folie of perkamentpapier en laat 10 minuten rusten om de sappen terug in het vlees te laten stromen. 

Om het hertenrack voor het serveren in afzonderlijke ribben te snijden: draai het hertenrack om en snijd met een scherp mes voorzichtig tussen de ribben. Schik het vlees op een serveerschotel met geroosterde knoflooktenen en de botersaus ernaast. Nu serveren en genieten!


Tips voor het geroosterd hertenrack recept
Zorg ervoor dat het hertenrack op kamertemperatuur komt voordat je het in de oven zet. Als het ‘koelkast-koud’ is, zal het niet goed roosteren.
Als je vindt dat het vlees te rauw is nadat je de eerste rib eraf hebt gesneden. Zet het nog 5 – 10 minuten in de oven, zonder deze aan te zetten.
– Sla de teentjes knoflook niet over, ze zijn super lekker als je ze op een stukje brood smeert.

Wat te serveren bij het geroosterde Hertenrack?
Groene groenten zoals asperges passen uitstekend bij dit geroosterde hertenrack, maar je kunt ook nooit fout gaan met een grote salade! Een portie krieltjes is ook een echte aanrader!

Hoe en hoelang kun je geroosterde Hertenrack bewaren?
Als je een restje geroosterd hertenvlees over hebt, laat het dan afkoelen tot kamertemperatuur en doe het dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Het kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. 

Wil je het vervolgens weer opwarmen – verwarm het dan afgedekt in de oven om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.

Eet smakelijk,
Ruud Geerligs