Hachee is een traditionele stoofpot van stoofvlees en uien die in vrijwel elk huis bekend is. Het is een heerlijk comfort gerecht om van te genieten tijdens de koude wintermaanden. De lange, langzame kooktijd zorgt voor super mals vlees en een rijke saus met een prachtige diepte van smaak. Hier mijn authentiek recept waar de hele familie van zal genieten.
Het woord hachee komt van het Franse hacher, wat “hakken” betekent en Hachee wordt ook wel een “hash” genoemd. Hachee bestaat al sinds de Middeleeuwen en zoals veel van de traditionele gerechten van Europa die we vandaag de dag kennen en lekker vinden, was het oorspronkelijk een boerengerecht. Het was ontstaan als middel om restjes vlees en groenten op te maken. De azijn werd gebruikt om taaie stukken vlees malser te maken (Franse boeren gebruikte hiervoor ook wijn). Minder dure groenten zoals uien werden in grote hoeveelheden gebruikt. Een lang kookproces zorgde er verder voor dat het vlees mals zou wordn. Hachee blijft een populair en geliefd gerecht in Nederland. Zozeer zelfs dat je het kant-en-klaar ook in bij ons kunt krijgen. Maar er gaat niets boven zelfgemaakt, en uw geduld in het lange, langzame kookproces zal resultaten opleveren waar iedereen van zal smullen.
Het smaakprofiel van hertenstoofvlees Hachee verschilt aanzienlijk van de traditionele stoofpotten van rundvlees die we kennen. De belangrijkste smaken in deze stoofpot zijn kruidnagel, jeneverbessen, zwarte peperkorrels, laurierblaadjes en azijn – die allemaal samen zorgen voor een prachtige diepte van smaak.
Ingrediënten
• 2 pond hertenstoofvlees, in blokjes gesneden en licht gekruid met zout en peper
• 3 eetlepels boter
• 4 grote uien, fijngehakt
• ¼ kopje bloem
• 4 kopjes bouillon (of runderbouillon)
• 3 grote laurierbladeren
• 4 kruidnagels
• 4 jeneverbessen
• 10 zwarte peperkorrels
• 2 eetlepels rode wijnazijn
• ¾ theelepel zout
• ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
Laten we beginnen!
Stap 1
Snijd het hertenstoofvlees in blokjes en dep het droog met een papieren handdoek – dit zorgt ervoor dat het goed bruin wordt. Bestrooi het met een beetje zout en peper.
Stap 2
Bak het hertenstoofvlees in een pan met een dikke bodem. Bak de blokjes aan alle kanten bruin. Bak het vlees in porties, zodat er niet te veel stoofvlees gelijkertijd in de pan komt en de stukjes hertenvlees dan niet mooi bruin zullen worden. Haal het hertenvlees uit de pan en zet apart, laat de verbrande stukjes op de bodem van de pan liggen – die geven namelijk veel smaak aan de stoofpot.
Stap 3
Hak de uien fijn en voeg de uien en eventueel nog wat boter toe en bak tot ze gekarameliseerd zijn, ongeveer 25 minuten. Voeg de bloem toe en roer tot het gemengd is.
Stap 4
Leg het hertenstoofvlees weer in de pan met uien. Voeg de kruiden, bouillon en de rode wijnazijn toe en roer alles goed door elkaar.
Stap 5
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag, dek af met de deksel en laat 2½ uur sudderen. Als de saus nog dikker moet worden voeg dan wat bloem met een beetje water toe – onder voortdurend roeren om klonten te voorkomen. Laat opnieuw sudderen tot de stoofpot is ingedikt.
Stap 6
Voeg zout, peper en meer rode wijnazijn naar smaak toe.
Stap 7
verwijder de jeneverbessen, kruidnagels en laurierblaadjes uit het stoofpotje
Hachee wordt traditioneel geserveerd met aardappelen en rode kool met appeltjes. Een portie appelmoes is ook gebruikelijk.
Eet smakelijk
Ruud Geerligs