Black Burger Buns

25 november 2022
  • hamburgerbroodje black bun

Als je voor het eerst een zwart hamburgerbroodje ziet is het onmogelijk je niet af te vragen welk ingrediënt het zo zwart maakt. Hoewel de zwarte kleur bij voedsel niet appetijtelijk lijkt, doet dit zwarte briochebroodje je toch het water in de mond lopen. En niet zonder reden.

Dit broodje is een perfecte manier om je gasten te verrassen met een versgebakken maaltijd die bij zowat alles geserveerd kan worden. Het speciale ingrediënt dat in dit recept wordt gebruikt om het deze donkere zwarte kleur te geven, draagt bij aan het verrassingselement bij het dekken van de tafel.

Behalve dit specifieke ingrediënt heb je verder niets speciaals nodig om dit fantastische recept uit te proberen. Zet je mixer, een mengkom en een deeghaak klaar en begin de ingrediënten toe te voegen. In een mum van tijd heb je vers gebakken zwarte broodjes waar iedereen je naar zal vragen.

Wat is een Black Burger Bun?

De zwarte burger bun is een hamburgerbroodje dat kan worden gemaakt in verschillende maten en geserveerd op vele manieren. Het kenmerk dat het zo speciaal maakt is de zwarte kleur die je niet verwacht te zien als je denkt aan hamburgerbroodjes. Maar omdat het zwart is, is het een aantrekkelijk middelpunt op uw eettafel.

Dit hamburgerbroodje is heerlijk naast zijn onaantrekkelijke zwarte kleur. Laat je er niet door afschrikken, ze zijn net zo lekker als elk ander zelfgemaakt hamburgerbroodje. De kleur is de blikvanger en het zal zeker niet gemist worden op een bijeenkomst, wat voor eten je er ook bij wilt serveren.

Waar is een zwart hamburgerbroodje van gemaakt?

Deze zwarte hamburger broodjes zijn gemaakt van vrijwel standaard ingrediënten die je zou gebruiken voor het bakken. Bereid bloem, gist, wat eieren, zout en een beetje suiker, warm de melk op, een plakje boter en klaar is Kees. En natuurlijk een speciaal ingrediënt waar iedereen naar vraagt.

Maar, wat is dit mysterieuze ingrediënt dat het deze vreemde zwarte kleur geeft? De kleur komt oorspronkelijk van inktvisinkt dat alle andere ingrediënten zwart kleurt. Zelfs de witte bloem wordt zwart omdat deze inkt een stabiele zwarte kleur heeft die niet vervaagt tijdens het bakproces.

De zwarte kleur kan echter ook van andere ingrediënten komen. Je kunt bamboehoutskool of kokosnoothoutskool gebruiken, of beter bekend als geactiveerde houtskool. Dit type houtskool is veilig voor menselijk gebruik.

Wat is de smaak van inktvisinkt?
Als je denkt dat inktvisinkt zal smaken naar iets zouts – dat je doet denken aan zeevruchten, dan heb je helemaal gelijk want inktvisinkt is zout en lijkt op visvoer. Echter, wanneer je het toevoegt aan het deeg, zal die smaak niet overheersen en het zal de algehele smaak van het zwarte hamburgerbroodje niet verpesten.

Het enige dat je moet onthouden bij het gebruik van inktvisinkt is dat je het zout dat u bij het deeg wilt gebruiken moet reduceren. Dit is belangrijk omdat de inktvisinkt net zout genoeg is om niet meer dan een halve theelepel zout voor dit recept te gebruiken.

Hoe worden zwarte hamburgerbroodjes gemaakt?
Dus, als je besloten hebt om dit geweldige recept uit te proberen, bereid je dan voor op buitengewone resultaten. Je hoeft geen professional te zijn om dit recept uit te halen, want het is vrij eenvoudig om het deeg te maken en te bakken. 

Ingrediënten
De ingrediënten voor dit recept zijn die welke de meesten van u al in huis hebben. Het enige speciale ingrediënt dat je nodig hebt is de inktvisinkt die je kunt vinden bij je plaatselijke kruidenier of een winkel gespecialiseerd in koken of gezonde voeding.

• 3 kopjes broodmeel
• 7 gram actieve droge gist
• 3 eetlepels suiker
• ½ theelepel zout
• 8 eetlepels zachte boter
• 3 hele eieren
• 1 kopje lauwe melk
• 16 gram inktvisinkt
• Eierschuim of gesmolten boter
• Zwart sesamzaad


Voorbereiding – Stap voor stap

Als je alle ingrediënten klaar hebt, is het tijd om dit zwarte hamburgerbroodje recept na te maken. Zorg ervoor dat je de tijd neemt en de stappen nauwkeurig volgt om het best mogelijke resultaat te krijgen. Volg ook de afmetingen, want die zijn essentieel om het beste deeg te maken.

Stap 1 – Bereid de ingrediënten voor
Het eerste wat je moet doen is de melk opwarmen. Je wilt niet dat de melk heet is, want de gist houdt niet van hete vloeistof in de buurt. Voeg er 7 gram actieve droge gist aan toe en een eetlepel suiker, roer het goed door en laat het activeren. Doe ondertussen 3 kopjes gezeefd broodmeel in de mengkom.

Voeg twee eetlepels suiker en ½ eetlepel zout aan het meel toe. Begin te mixen met de platte klopper en zet de deeghaak klaar voor later. Terwijl je de bloem, het zout en de suiker mengt, begint je de zachte boter toe te voegen. Voeg de boter langzaam toe, zodat hij zich goed met de bloem kan mengen tot hij kruimels vormt.

Stap 2 – Het deeg mengen
De volgende stap is het kraken van drie eieren in een aparte kom en het toevoegen van inktvisinkt. Roer het goed door en voeg het mengsel van eieren en inktvisinkt toe aan de mengkom. Nadat je de eieren en inktvisinkt hebt toegevoegd, neem je geactiveerde gist en voeg je die ook toe aan het meel. Meng het tot alles gecombineerd is.

Op dit punt wilt u de klopper vervangen door de deeghaak. Blijf mengen op gemiddelde snelheid tot het mengsel goed gevormd is tot een glad deeg. Dit deel moet minstens tien minuten duren. U zult merken dat zich een glad deeg heeft gevormd.

Stap 3 – Het deeg laten rijzen
Doe wat bloem op het werkblad en leg het deeg erop. Duw het deeg met uw vingers van de buitenkant naar het midden. Wanneer je het gladde ronde deeg hebt gevormd, legt je het in een kom met wat olijfolie en laat je het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is.

Het is belangrijk om het deeg te bedekken met plasticfolie of kaasdoek om de warmte vast te houden en het deeg voldoende te laten rijzen. Het duurt minstens twee uur om de omvang te verdubbelen. U kunt het in de oven zetten met het licht aan om het deeg net genoeg te laten rijzen.

Stap 4 – Het deeg bewerken
Wanneer het deeg in omvang verdubbeld is, druk je er met je knokkels de lucht uit. Breng het deeg over op een met bloem bestoven deegplank. Kneed het deeg lichtjes tot een blokvorm en verdeel het in tien tot twaalf stukken, afhankelijk van de grootte van het broodje dat je wilt.

Stap 5 – Vorm je Black Burger deeg
Vorm elk stuk deeg tot een bal en duw de buitenste uiteinden naar het midden. Zo krijg je ronde en gelijkmatige broodjes. De volgende stap is om de bakplaten voor te bereiden en te bekleden met perkamentpapier. Leg de deegballen op de platen en zorg ervoor dat ze uit elkaar liggen.

Stap 6 – Laat het deeg rusten
Bedek de broodjes met plasticfolie en laat ze 60 minuten rusten of tot ze dubbel zo groot zijn. Bereid ondertussen het eigewas voor met een heel ei en twee eetlepels water. Meng het goed met een vork. Bestrijk de broodjes lichtjes met het eiwit. Je kunt ook gesmolten boter gebruiken in plaats van het eiwit.

Stap 7 – Bak je Black Burger Buns
Gebruik niet te veel eggwash om te voorkomen dat de broodjes van kleur veranderen. Beleg de broodjes met wat zwarte sesamzaadjes of gewone sesamzaadjes. Verwarm de oven voor op 190ºC en bak de broodjes 15 tot 18 minuten. De tijd hangt af van de grootte van je broodjes.

Stap 8 – Laat de broodjes afkoelen
Haal de broodjes uit de oven als ze gebakken zijn. De zwarte kleur zal goed behouden blijven en je broodjes zullen glad en glanzend zijn. Leg de broodjes op het koelrek en laat ze afkoelen. Als deze zwarte hamburgerbroodjes voldoende zijn afgekoeld zijn ze klaar om geserveerd te worden.

De Burger
Bekijk hier hoe je de beste burger grillt, of maak een heerlijke Bacon Cheeseburger van Hertengehakt.


Eet smakelijk,
Ruud Geerligs