Het idee bij dit hertenbiefstuk recept is om een mix te maken van:
- hartige dingen: zoals paddestoelen
- iets knapperigs: zoals hazelnoten
- iets zuurs: zoals cranberry’s
- en iets fruitigs: zoals dadelpruimen. Kun je geen dadelpruimen krijgen? – Gebruik dan een stevige appel of peer.
Gooi de stukjes gewoon met een beetje citroensap gewoon in de pan zodat ze niet bruin worden.
Als vlees gebruik ik een mooie hertenbiefstuk.
En wat te drinken bij dit hertenbiefstuk gerecht? Een lekker moutig biertje zoals een Schots biertje of een Duitse dunkelweiss, een goede rode wijn of zelfs een rijke witte, zoals een witte Bourgogne of Cotes du Rhone.
Ingrediënten
- 500 – 750 gram hertenbiefstuk
- Zout en peper
- 1 kopje basmati rijst
- 3 kopjes bouillon (runderbouillon)
- 1/2 pond champignons
- 6 eetlepels ongezouten boter
- 1 gesnipperde ui
- 1/4 kopje gehakte hazelnoten
- 1 kopje cranberry’s
- 1 gepelde dadelpruimen (appel of een peer)
- 1/4 kopje gehakte peterselie
- Pompoenzaadolie voor de afwerking (optioneel)
Bereiding
Stap 1
Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast en zout het goed. Laat het op de snijplank liggen terwijl je de rijst en de rest van dit recept klaar maakt.
Stap 2
Kook de basmati rijst in de bouillon. Misschien moet je een kopje water ofzo toevoegen, afhankelijk van hoe oud de rijst is. Kook de rijst gaar en laat het uitlekken.
Stap 3
Doe de champignons in een grote koekenpan of sauteerpan en zet het op hoog vuur. Bak de champignons droog: schud ze regelmatig totdat ze beginnen te sissen en het vocht los komt. Voer het vocht constant af en als ze droog zijn gebakken, voeg dan 2 eetlepels boter toe en sauteer de champignons totdat ze beginnen te bruinen. Voeg tijdens het bakken wat zout toe. Als de champignons klaar zijn haal je ze uit de pan en legt ze even apart.
Stap 4
Voeg de gesnipperde uien toe aan de pan en nog eens 2 eetlepels boter. Sauteer deze op middelhoog vuur tot ze aan de randen lekker bruin zijn geworden – ongeveer 6 tot 8 minuten. Haal de uien nu ook uit de pan en leg ze bij de champignons.
Stap 5
Voeg de overige 2 eetlepels boter toe aan de pan. Dep de hertenbiefstuk met keukenpapier en voeg deze toe aan de pan. Bak het hertenvlees medium-rare aan. Hoe lang dit duurt, hangt af van de dikte van het hert. Gebruik de vingertest om te bepalen hoe jij je vlees wilt hebben. Haal de hertenbiefstuk uit de pan en laat het zo’n 10 minuten rusten.
Stap 6
Zet het vuur middelmatig en voeg de champignons en uien terug in de pan. Voeg de overige ingrediënten toe en meng deze samen. Verhit dit net zo lang tot alles warm is en verdeel het dan over de borden. Maal overal wat zwarte peper overheen. Snijd de hertenbiefstuk dik en serveer het besprenkeld met de pompoenpitolie.
Eet smakelijk,
Ruud Geerligs
In totaal zal je dit gerecht zo’n 55 minuten kosten (incl. voorbereiding)
Dit gerecht is samengesteld voor 4 personen
Jazeker, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.