Hertenbiefstuk bereiden op de BBQ

Hertenbiefstuk bereiden BBQ

Een van de basisvaardigheden die elke BBQ-fanaat moet weten is hoe je vlees moet grillen. Dit geldt met name voor hertenvlees, omdat het zo mager is dat er weinig speling zit tussen perfectie of een ‘schoenzool’. Te gaar hertenvlees is grijs en te droog wat vreselijk zonde is.

Je kunt het meeste hertenvlees grillen. Overige culinaire aanraders zijn een lekker hertenhaasje of een hertenrugfilet.

Tip 1:
Houd het hertenbiefstuk als geheel, dus snijd het niet in medaillons.
Uiteraard kun je hertenmedaillons grillen, maar ze zijn veel moeilijker succesvol te bereiden zonder dat ze uitdrogen.
Met een heel stuk hertenvlees grill je lekker beide kanten en als je er vervolgens in snijdt krijg je die roze perfectie te zien!

Smeer het hertenvlees, voor het grillen, in met olijfolie en bestrooi het vlees met zout.

Tip 2:
Grill de hertenbiefstuk op hoge temperatuur met de deksel of klap open!
Je kunt een hertenvlees gesloten grillen, maar het zal veel sneller gaar worden.
De bovenkant van het vlees zal dan bijna net zo snel garen als het deel dat het dichtst bij het vuur ligt.
Wij geven de voorkeur aan om de tijd te nemen en het alleen op de ‘vuurzijde’ te bakken, wat er tevens mooier uitziet.
Tevens kun je middels deze wijze de bovenkant al lekker met je favoriete saus insmeren.
De Jack Daniels-BBQ-saus is onze favoriet, maar je kunt uiteraard elke saus gebruiken wat je maar wilt.

Tip 3:
Hoe weet je dat de hertenbiefstuk naar wens gegaard is?
Gebruik de vingertest, die een goede indicatie geeft over de gaarheid van het vlees.

Controleer eenvoudig de gaarheid van vlees zonder een thermometer te gebruiken, door te vergelijken hoe het vlees aanvoelt met het gevoel van uw hand door verschillende posities van uw hand.

Er zijn twee basismethoden om te beoordelen hoe je hertenvlees gegaard is terwijl je aan het bakken bent.
1. gebruik een vleesthermometer
2. druk op het vlees met je vingertoppen.
Het probleem met de benadering van de vleesthermometer is dat wanneer je met een thermometer een gat in de hertenbiefstuk prikt je de vleessappen laat ontsnappen. Deze vleessappen wil je voor de smaak liever in het vlees houden. Om deze reden vertrouwen de meeste ervaren koks, vooral bij steaks, op de ‘vingertest’-methode (grote braadstukken worden wel beter getest met een thermometer).

Dit is één van die dingen die makkelijker wordt door te oefenen. De eerst volgende keer dat u een hertenbiefstuk bakt, zelfs als u nog steeds van plan bent om te vertrouwen op een vleesthermometer, oefen dan alvast de ‘vingertest’-methode. Vergelijk het gevoel van het vlees met de waarde die de thermometer aangeeft. Met oefenen zul je steeds meer zelfvertrouwen krijgen.

De ‘vingertest’-methode:
Open de palm van je hand en ontspan je hand. Met de wijsvinger van je andere hand druk je op het vlezige gebied tussen de duim en je handpalm. Dit is hoe ‘raw’ vlees aanvoelt. (Controleer dit de volgende keer dat je een rauwe hertenbiefstuk hebt om te koken.)

Hertenbiefstuk raw

Druk nu zachtjes op het puntje van je pink en je duim. Voel opnieuw het vlezige gebied onder de duim. Het moet behoorlijk stevig aanvoelen. Dit is hoe ‘well-done’ vlees voelt als je erop drukt. (Controleer dit de volgende keer dat je een stuk vlees hebt gebraden.)

Hertenbiefstuk welldone

Druk de punt van uw ringvinger en uw duim tegen elkaar. Het vlees onder de duim zou iets meer moeten geven. Dit is hoe vlees dat ‘medium’ gebakken is aanvoelt.

Hertenbiefstuk medium

Druk voorzichtig met de punt van uw middelvinger op uw vingertop. Dit is ‘medium-rare’.

Hertenbiefstuk medium rare

Druk met het topje van je wijsvinger op het topje van je duim. Het vlezige gebied onder de duim moet meegeven. Dit is hoe vlees voelt wat ‘rare’ gebakken is.

Hertenbiefstuk rare

Tip 4:
Laat de hertenbiefstuk ten minste 8-10 minuten rusten in aluminiumfolie. Je kunt maximaal 15 minuten wachten voordat je te veel warmte verliest. Dit is ontzettend belangrijk! Als u niets aaneemt van onze tips, vergeet dan in ieder geval niet om uw hertenvlees te laten rusten!
Je zult me ​​later dankbaar zijn.

 

Gerelateerde berichten