Hertenbiefstuk in spek op de BBQ

16 juni 2020
  • Hertenbiefstuk op de BBQ

Hier mijn heerlijke BBQ recept van in spek gewikkelde hertenbiefstuk. Een maaltijd wat ik en mijn gezin elke dag wel wil eten. Ik hou van hertenvlees, en gebakken middels heet houtskool op de BBQ is het helemaal de topper. Sommige mensen denken dat hertenvlees te mager is om te grillen op de BBQ en daardoor te droog zal worden? Ik zeg onzin, als je het vlees goed bakt en eventueel er een beetje varkensvet aan toevoegt, kun je hertenbiefstuk bereiden als een ware chef.

Ingrediënten

Hertenbiefstuk
• Olijfolie
BBQ Rub
• Biefstuk kruiden
• Ontbijtspek

Bereiding

Wanneer de kolen beginnen te branden, sluit je de deksel en wacht je tot de vlammen zijn gedoofd en de kolen helder gaan gloeien. Bestrijkt nu het rooster lichtjes met olijfolie, waarbij je erop let dat de olie niet op de kolen druppelt, want we willen de hertenbiefstuk bakken en niet roken.

Plaats de stukken gekruide (biefstuk kruiden en rub) en in spek gewikkelde hertenbiefstuk in een hoek van 45 graden op het vers geoliede rooster, zodat er mooie grillplekken ontstaan. Sluit het deksel en laat het hertenvlees 1 minuut schroeien, draai het vlees vervolgens 90 graden aan dezelfde kant en laat het nog een minuut lekker bakken. Als het vuur op het heetste punt is krijgt je de beste grillmarkeringen. Dit is ook de kant die je op het bord legt als je de hertenbiefstuk serveert.

Ik gebruik graag een gietijzeren rooster om de beste BBQ markeringen te krijgen. Ik heb een oud gietijzeren rooster dat uit een oude gasgrill kwam en aangepast aan mijn BBQ – je kunt ook een klein rooster kopen bij de grillwinkels. Herhaal dit proces door de hertenbiefstuk om te draaien en de andere kant op dezelfde manier te grillen. Bak het hertenvlees tot het niveau van gaarheid – wat je voorkeur geniet. De dikte van de hertenbiefstuk bepaalt grotendeels de baktijd. Persoonlijk hou ik van medium rare, en bereik dit vaak binnen de 6 minuten.

Het spek moet lekker knapperig zijn en de inwendige temperatuur van het hertenvlees moet (voor medium rare) zo’n 51-53 graden zijn.
Als de kerntemperatuur minder is, verplaats dan het hertenvlees naar een koeler deel van de grill (indirecte hitte).

Haal uiteindelijk de hertenbiefstuk van de BBQ en laat het minimaal 10 minuten in folie rusten – mits je zolang kunt wachten!

Tip: serveer ze met een gebakken aardappel of zoete aardappelpuree en wat gesauteerde champignons.

Eet smakelijk,
Ruud Geerligs

Hoeveel tijd kost het om dit BBQ gerecht te maken?

Het kruiden en bakken heeft hooguit 10 minuutjes nodig

Voor hoeveel personen is dit gerecht?

Dat kun je zelf bepalen door het aantal stukken hertenbiefstuk

Kan ik bij jullie BBQ hoogwaardige hertenbiefstuk kopen?

Jazeker, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.