Ingrediënten hertenbiefstuk met biersaus
6 mooie stukken hertenbiefstuk
4 el olijfolie
4 el boter
4 tenen knoflook (niet gesneden)
1 el karwijzaad
1 dl bruin bier (bij voorkeur zoet)
5 dl hertenfond (sterke bouillon)
peper en zout
Bereidingswijze hertenbiefstuk met biersaus
Verhit de olie en bak de hertenbiefstuk mooi bruin. Houd ze warm in aluminiumfolie.
Verwijder het braadvet met wat keukenpapier.
Laat boter bruinen in de pan en voeg het karwijzaad en de 4 tenen knoflook toe. Blus de pan met fond en het bier.
Zeef de saus en laat het inkoken tot de gewenste dikte. Kruiden met peper en zout.
Schik de hertenbiefstuk op de warme borden, eventueel met hert saus.Lekker met: Spruitjes, witlof en gekookte aardappelen of zoete aardappelpuree.
Aantal personen: 6
Door de verschillende manieren brouwprocessen en de voorkeuren per regio zijn er een veelal bruine bieren. Elke biersoort heeft ook zijn eigen kenmerken.
Engelse brown ale komt uit Engeland (het noorden) en is amberkleurig tot lichtbruin. De smaak van dit bier is iets droger en sterker het bruinbier die ze in het zuiden van Engeland drinken. De bieren zijn daar namelijk donkerder van kleur en wat zoeter van smaak. Beide soorten hebben nootachtige smaken. Ook een chocola- en koffiesmaak herken je in het bruine Engelse bier.
Een belangrijk verschil tussen de Amerikaanse en de Engelse varianten is de toevoeging van meer hop. In de Amerikaanse bruine biere proef je de hoppige bitterheid. De smaak van karamel, chocolade en geroosterde mout is kenmerkend qua smaak en ze zijn vaak iets droger.
Verwar bruin bier niet met Vlaams bruin en Nederlands oud bruin. Dit zijn weer compleet hele andere biersoorten.