Hertenbiefstuk met Chimichurri saus

23 januari 2020
  • Hertenbiefstuk met chimichurri saus

Chimichurri met hertenbiefstuk is een ware smaakbeleving dankzij een perfecte chimichurri saus. De hertenbiefstuk is super mals en het is allemaal gemakkelijk en snel te bereiden in ongeveer 30 minuten – de marinade tijd niet meegerekend. Geweldig om te maken en ook prima om te grillen.

De reden waarom ik zo gek ben op chimichurri is simpel: het is vol van smaak en het is verrassend gemakkelijk te maken. Hoewel het het beste smaakt als het vooraf gemarineerd is, duurt het slechts een paar minuten om het in een gietijzeren koekenpan te bakken. Ik vind het het lekkerst geschroeid in een super hete, zware koekenpan: snel gebakken met een heerlijke korst.

Waarom deze hertenbiefstuk chimichurri zo lekker is:
– Het marineren van de hertenbiefstuk in deze chimichurrisaus maakt het vlees mals en vol van smaak.
– De chimichurri saus barst van smaak en is supersnel te maken in de blender of foodprocessor.

Ingrediënten

  • Hertenbiefstuk van zo’n 150 gram per persoon
  • 2 eetlepels verse gepelde knoflook
  • 1/2 kop verse peterselie
  • 1/4 kopje verse koriander
  • 1 kopje olijfolie of avocado-olie
  • 1/4 kopje vers citroensap
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gemalen rode peper
  • 1/2 eetlepel zout


De chimichurri saus is de ideale mix van peterselie en koriander, plus verse knoflook, gedroogde oregano, pittige chilivlokken, vers citroensap en rijke olijfolie.

Bereiding:
Begin met het maken van de chimichurri saus. Hak alle ingrediënten fijn of gebruik een keukenmachine of blender (dit geniet absoluut niet mijn voorkeur – omdat het meestal een ‘papje’ wordt). Als je toch een keukenmachine of blender gebruikt, voeg dan eerst de knoflook toe en pulseer tot de knoflook gehakt is. Voeg vervolgens de kruiden toe en pulseer tot ze fijngehakt zijn. Voeg vervolgens het citroensap, de olijfolie, de gedroogde oregano, de geplette chilivlokken en het zout toe en verwerk tot het een goede consistentie heeft.

Marineer vervolgens de hertenbiefstuk.
Snijd het hertenvlees tegen de korrel aan in twee gelijke porties. Plaats de hertenbiefstuk vervolgens in een grote ovenschaal en marineer ze met 1/3 kopje van uw chimichurri. Marineer minstens 30 minuten, bij voorkeur een uur of twee.

Als je klaar bent om de hertenbiefstuk te bakken, haal ze dan uit de marinade en schraap het overschot weg. Dep ze droog en bestrooi ze met een beetje zout. Gebruik een behoorlijke hoeveelheid zout, maar niet te veel. Er zit voldoende zout in de marinade, en er zit ook veel zout in de saus die je over de hertenbiefstuk giet!

Verhit een grote gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur voor.
Plaats met een lange tang voorzichtig de hertenbiefstuk in de koekenpan en bak 3-4 minuten aan elke kant, afhankelijk van de dikte van de biefstuk. 4 minuten per kant resulteert in een ‘medium’ biefstuk en 3,5 minuten per kant voor ‘medium-rare’. 3 minuten per kant voor een dunner stuk hertenbiefstuk resulteert in een medium-rare tot medium.

Haal de hertenbiefstuk uit de koekenpan en laat het 10 minuten rusten. Nadat het hertevlees heeft gerust, snijdt je deze tegen de korrel aan in dikke plakken. Leg ze op een grote schaal en lepel de chimichurri erover.

Tip:
– Zorg ervoor dat je de tegen het graan aansnijdt. Zoek daarvoor kleine groeven of lijntjes in het vlees. Dit maakt een groot verschil in de malsheid van je hertenbiefstuk!

Hoe lang bakken?
Voor een dikker stuk hertenbiefstuk:
– 3 minuten per kant = medium rare
– 4 minuten per zijde = medium

Voor een dunner stuk hertenbiefstuk:
– Ongeveer 2,5 minuut per kant = medium rare
– 3 minuten per zijde = medium

Meten met een vleesthermometer
– Medium rare = (55-60°C)
– Medium = (60-65°C)
– Done = (66-69°C)
– Well done = (70-75°C)

Chimichurri saus en hertenbiefstuk zijn absoluut magisch samen en dit recept is zo gemakkelijk!
Geniet!

Ruud Geerligs