Ingrediënten
2 stuks hertenbiefstuk van 150 gram
1 eetlepel ongezouten boter
1 el verse verse rozemarijn zeer fijn gehakt
1 eetlepel zonnebloemolie
zout en versgemalen peper om op smaak te brengen
Voor de rode portsaus met bessen
150 gram gemengde rode bessen
2 eetlepels Port (voor de echte rode portsaus) of rode wijn
2 el rode bessengelei of cranberrysaus
Bereiding
Als u uw hertenbiefstuk nog is ingevroren, neem ze dan de dag ervoor uit de vriezer en laat ze een nacht in de koelkast ontdooien.
Dep de stukken hertenbiefstuk met een keukendoek zo droog mogelijk en breng ze aan beide zijden op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Verhit de boter en zonnebloemolie in een zware koekenpan tot de boter gesmolten is en begint te schuimen.
Verminder het vuur tot een gemiddelde hoogte en gebruik een tang om de hertenbiefstuk in de pan te kunnen bakken.
Bak de hertenbiefstuk 3-4 minuten aan één kant totdat het hertenvlees mooi gebruind is (til de rand op met de tang om te controleren).
Bak de hertenbiefstuk nog eens 3-4 minuten aan de andere kant voor een medium resultaat – je moet het hertenvlees langer bakken als de biefstukken echt lekker dik zijn.
Zodra de stukken hertenbiefstuk aan beide zijden mooi bruin zijn, leg ze dan op een bord en dek ze af met folie. Laat ze 5-10 minuten rusten. Sla deze ‘rustfase’ niet over!
Zet het hertenvlees apart terwijl je de saus aan het maken bent.
Blus de hete pan af met een flinke scheut port. Voeg de gelei toe en roer het geheel samen tot een heerlijke portsaus. Voeg vervolgens de bessen toe en kook deze kort totdat ze zacht worden en hun sappen zijn vrijkomen.
Bestrooi het geheel met de gehakte rozemarijn en serveer de hertenbiefstuk met de portsaus aan de zijkant.
Tip: Heerlijk met zoute aardappelpuree of knolselderij!
Genieten met 2 personen!
Ruud Geerligs