Hertenbiefstuk met Prosciutto & zoete aardappelpuree

26 maart 2019
Hertenbiefstuk met Prociutto

Ingrediënten
2 stukken hertenbiefstuk van zo’n 150 gram


Zoete aardappelpuree:
3 grote zoete aardappelen, geschild en in blokjes
1/3 kopje kippenbouillon
½ theelepel Citroensap
¼ theelepel zout

Prosciutto Vinaigrette:
3 ons Prosciutto in blokjes gesneden
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel distelolie
1 fijngesneden sjalot
1 el bruine suiker
2 eetlepels wijnazijn
1/3 kop kippenbouillon

Bereidingswijze

Maak de zoete aardappelpuree:
Doe de gesneden zoete aardappelblokjes in een pan met water en dek deze af. Breng de aardappels aan de kook en kook ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten) en giet ze af.
Doe de gekookte zoete aardappel in een blender met de bouillon, zout en citroensap en meng het tot een mooie aardappelpuree.

Maak de vinaigrette:
Verhit de distelolie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg de in blokjes gesneden prosciutto toe en bak deze totdat je bijna alle vet eruit hebt gebakken. Haal de prosciutto uit de pan en leg deze op keukenpapier. Voeg nu in de pan 2 eetlepels olijfolie toe en bak de sjalot. Als de sjalot bijtgaar is, voeg je de bruine suiker, de bouillon en de wijnazijn toe. Laat het geheel sudderen totdat 1/3e van het geheel is geslonken.

Bereid de hertenbiefstuk:
Bak de hertenbiefstuk aan beide zijde 2 a 3 minuten in olie totdat een kerntemperatuur van 48-50 graden bereikt is.
Breng het hertenvlees op smaak met zout en peper, haal het hertenvlees uit de pan en laat het vervolgens 10-15 minuten rusten.

Voeg eventueel de vleessappen aan de vinaigrette toe.

Serveer:
Leg wat van de zoete aardappelpuree op een bord en bedek deze met gesneden hertenbiefstuk.
Schep vervolgens de vinaigrette over het hertenvlees.
Uiteindelijk leg de je knapperige prosciutto op het hertenbiefstuk en geniet van deze heerlijke maaltijd!

Aantal personen: 2

Recept: Ruud Geerligs