Hertenbiefstuk met stroganoffsaus & ‘schoenkoord’ frietjes

24 oktober 2019
Hertenbiefstuk_Stroganoffsaus

Ingrediënten
zonnebloemolie om te frituren
2 grote aardappelen gesneden in dunne ‘schoenkoordjes’
2 stukken hertenbiefstuk van ongeveer 150g

Voor de saus
2 el boter
1 kleine ui, gehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
250 g kastanjechampignon, in plakken gesneden
1 theelepel gerookte paprika
1 theelepel tomatenpuree
1 theelepel gewone bloem
2 eetlepels brandewijn (optie)
200ml bouillon
4 eetlepels zure room
kleine handjevol peterselie, gehakt

Bereiding
Om de saus te maken, verhit u 1 eetlepel boter in een grote koekenpan. Gooi de ui in de pan en gaar het zacht op een laag vuur in ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook en champignons toe, verhoog het vuur en bak tot al het vocht verdampt is.

Verwarm ondertussen genoeg olie om in grote steelpan of in de friteuse. Wanneer het op temperatuur is (180-190 graden), voeg de frieten toe en bak deze, gedurende 3-5 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier, maar houd ondertussen de olie warm.

Voeg de paprika, tomatenpuree en bloem toe aan de basis saus en kook dit gedurende 1 min., voeg dan de brandewijn toe, indien gewenst, en laat het nog 1 à 2 min. zachtjes koken. Wees voorzichtig, want de brandewijn kan in brand vliegen (alhoewel dit ook een prachtig spektakel kan zijn)! Giet de bouillon erbij en zet deze op een hoog vuur om totdat het bijna tot de helft is verdampt. Roer de zure room en peterselie erdoor en breng het met zout en peper op smaak. Houd de saus warm terwijl u de hertenbiefstuk bakt.

Verhit de boter in een koekenpan op een middelhoog vuur. Kruid het hertenvlees en bak het 3 minuten aan elke kant voor ‘medium rare’, afhankelijk van de dikte van de hertenbiefstuk. Haal het hertenvlees uit de pan en laat het vlees zo’n 10 minuten rusten, losjes bedekt met folie.

Gooi nu de frieten weer terug in de hete olie en bak ze nog 2-3 minuten om ze te lekker krokant te krijgen. Giet de frietjes af en breng deze op smaak met zout. Serveer de hertenbiefstuk met de saus eroverheen en een hoopje frietjes aan de zijkant.

Dit recept is gebaseerd op 2 personen.

Wedden dat iedereen hiervan smult?

Ruud Geerligs