Elke BBQ merk heeft zijn eigen ‘kampioenen’. De meeste BBQ fanaten zijn het erover eens dat een echt vuur met hout je de meest onvergetelijke hertenbiefstuk geeft omdat het gelijktijdig gegrild en gerookt wordt. Maar een houtvuur is voor de meesten moeilijk te plaatsen en te onderhouden. Een echt kampvuur is wel een absolute aanrader voor speciale gelegenheden.
De meest voor de hand liggende keus voor de BBQ en makkelijkste manier is houtskool, die gemakkelijker aan te steken is, schoon en warm brandt en toch die heerlijke houtaroma geeft. Ik geef de voorkeur aan een kleine tafelmodel houtskoolgrill om doordeweeks te grillen, omdat het gemakkelijk is om aan de slag te gaan zonder teveel houtskool te moeten gebruiken. Maar als je voor de hele familie of vrienden een heerlijke hertenbiefstuk gaat bereiden dan is een simpele Weber of iets dergelijks alles wat je echt nodig hebt.
Tot slot is er de gas BBQ. Ik heb er jaren één gebruikt – het belangrijkste voordeel is het gebruiksgemak – vooral als minder tijd hebt. Je krijgt een nauwkeurige warmteregeling en hoeft uiteindelijk weinig schoon te maken. Het nadeel is dat er geen houtachtig aroma is om je hertenbiefstuk op smaak te brengen. Je kunt wel wat rook toevoegen door houtsnippers te kopen, ze in water te laten weken en ze in een dubbele laag folie te ‘verpakken’ die op een van de branders wordt gelegd. Hierdoor krijg je een smaak die dichter bij die van een ‘echte’ grill ligt.
Temperatuur voor het grillen
De vuistregel is om te beginnen met een dikke hertenbiefstuk – deze eerst 30 tot 60 minuten op kamertemperatuur moet komen voordat hij op de BBQ wordt gegrild. Als je deze stap overslaat, krijg je de gevreesde “zwart-blauwe” biefstuk, waarbij de buitenkant van de hertenbiefstuk er geweldig uitziet maar in het midden koud blijft. Dit is niet gevaarlijk om te eten, maar de meeste mensen vinden dit niet aangenaam.
Een dunne hertenbiefstuk moet je wat koeler op de BBQ leggen, want in dit geval wil je eigenlijk een koel centrum. Hierdoor voorkom je dat het hertenvlees te snel gaar wordt en uitdroogt.
Ingrediënten hertenbiefstuk van de BBQ
4 lapjes hertenbiefstuk van zo’n 150 gram
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel vers citroensap
1 eetlepel Worcestersaus
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels fijngehakte knoflook
1/2 theelepel gemalen peper
1/4 glas droge rode wijn – wij gebruikten Pinot Noir
Voorbereiding hertenbiefstuk van de BBQ
Meng alle marinade-ingrediënten in een maatbeker.
Plaats de hertenbiefstuk in een grote zak.
Giet de marinade over het hertenvlees en sluit de zak.
Plaats de zak in op een platte ondergrond zodat de steak plat ligt.
Koel en marineer minstens 5 uur, draai elk half uur de hertenbiefstuk om in de marinade. Laat vervolgens de marinade uitlekken en laat de steak minstens 1 uur op kamertemperatuur komen
Bereidingswijze hertenbiefstuk van de BBQ
Grillen is van nature een hoge, directe warmte. Je wilt een echt heet vuur hebben om die grote grillplekken en korst op je hertenbiefstuk te krijgen. Bij een dikker stuk hertenvlees heb je ook een koeler deel van op de BBQ nodig om de hertenbiefstuk af te garen. Om een koelere plek op je BBQ te creëren maak je een ruimte vrij waar geen kolen liggen.
Olie het grillrooster goed in verwarm de grill tot 250 graden.
Dep het hertenvlees droog met keukenpapier en wrijf beide kanten van de biefstuk in met olijfolie.
Leg de hertenbiefstuk op de grill. Niet storen gedurende 2 minuten. Met een tang pak je de biefstuk op en draai je deze 90 graden op de grill – dit geeft je de ‘arceergrills’. Grill nog eens 2 minuten aan dezelfde kant.
Hoe weet je wanneer een de hertenbiefstuk klaar is?
De beste manier is om je vingertest-methode te gebruiken. Probeer je hertenvlees niet te doorboren met een vleesthermometer, want die laat al die hemelse sappen ontsnappen. Gebruik in plaats daarvan je vinger om de hertenbiefstuk op gaarheid te controleren.
Vergeet dan niet om je hertenbiefstuk na het grillen op de BBQ minstens 5 minuten te laten rusten. Als je dat niet doet, zullen alle heerlijke vlees-sappen als een rivier uit het vlees stromen, waardoor je bord nat wordt en je hertenbiefstuk droog blijft. Door te laten rusten kan alles wat er in het hertenvlees gebeurt tot rust komen. Je kunt een hertenbiefstuk tot 15 minuten laten rusten als deze echt lekker dik is, maar over het algemeen is 5 tot 10 minuten mijn aanbeveling.
Snijd het uiteindelijk de hertenbiefstuk in plakjes, serveer eventueel met gebakken aardappels of zoete aardappelpuree en geniet! Als sausje adviseren wij een heerlijk frisse Salsa Verde.
Aantal personen: 4
Recept: Ruud Geerligs