Hertenbiefstuk met een pittig ‘randje’

4 maart 2019
  • Hertenbiefstuk pasen

Wanneer hertenbiefstuk en eieren hun krachten bundelen, is het resultaat een zeer bevredigende maaltijd. Het klassieke duo verschijnt in verschillende keukens, elk met zijn eigen heerlijke toevoegingen. Hier serveren we onze aangebraden hertenbiefstuk en gebakken eieren in Koreaanse stijl, met een vleugje snelle kimchi-gebakken rijst. De gebakken rijst krijgt een kick van de ‘pit’ van twee traditionele ingrediënten: gochujang (rode chili pasta) en gochugaru (rode chili vlokken) in de marinade van de pittige, knapperige Kimchi.

Ingrediënten Paasbiefstuk
2 lapjes hertenbiefstuk van zo’n 150 gram
2 eieren
½ kopje jasmijnrijst
100 gram groene kool
2 lente-uitjes
2 theelepels Sesamolie
1 eetlepel Gochujang
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel Kimchi Spice Blend (Gochugaru, kristalsuiker, knoflookpoeder, gemalen gember, zwarte sesamzaadjes & witte sesamzaadjes)


Kook de rijst:
Meng in een kleine pan de rijst, een flinke snuf zout en 1 kopje water; vuur op hoog. Als de rijst eenmaal kookt, het vuur laag zetten. Laat het met gesloten deksel 12 tot 14 minuten sudderen, of tot het water is opgenomen en de rijst zacht is. Haal van het vuur en maak de gekookte rijst los van elkaar met een vork.

Bereid de ingrediënten voor:
Terwijl de rijst kookt, was en droog je de verse producten. Verwijder de koolkern en snijd de bladeren in dunne plakjes. Knip de worteluiteinden van de lente-uitjes af en gooi ze weg; snijd de lente-uitjes dun in een hoek en scheid de witte bodems en de groene toppen.

Maak de Kimchi:
Terwijl de rijst blijft koken, mix je in een grote kom de kool, azijn, witte bodems van de lente-uitjes en zo veel van de kruidenmix als je wilt, afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wilt hebben. Besprenkel het met olijfolie en breng het op smaak met zout en peper. Zet de mix apart onder af en toe roeren, gedurende 10 minuten.

Bak de hertenbiefstuk
Dep het hertenvlees droog met keukenpapier; en breng het op smaak met zout en peper aan beide kanten. In een middelgrote pan verwarm je 2 theelepels olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de gekruide hertenbiefstuk toe en bak 2 tot 4 minuten per kant voor medium-rare, of tot ze bruin en gebakken zijn naar de gewenste mate van gaarheid. Leg de gebakken biefstukken opzij om ten minste 5 minuten te rusten.

Maak de rijst klaar:
Voeg aan de pan (waar de hertenbiefstukken in zijn gebakken) de sesamolie toe en zoveel mogelijk van de gochujang als je wilt, afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wilt hebben. Kook het op middelhoog vuur, af en toe roerend, 30 seconden tot 1 minuut. Voeg de gekookte rijst toe en kook deze, onder af en toe roeren, 1 à 2 minuten. Voeg de Kimchi toe (inclusief de vloeistof); breng het op smaak met zout en peper. Kook het, onder af en toe roerend, het 1 tot 2 minuten. Verdeel de rijst over 2 borden en leg deze apart op een warme plaats (bijvoorbeeld in de oven op 50 graden).

Bak de eieren en serveer:
In de pan die gebruikt is om de rijst te koken, verwarm je 2 theelepels olijfolie op medium tot heet. Bak de eieren in de pan en breng ze op smaak met zout en peper. Verdeel vervolgens de gesneden biefstukken en gebakken eieren op de borden met rijst. Garneer met de groene toppen van de lente-uitjes. Genieten!

Aantal personen: 2


Recept: Ruud Geerligs