Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

6 april 2020
  • Hertenbiefstuk met rode wijnsaus

Geen betere combinatie dan hertenbiefstuk recept met portsaus of rode wijnsaus.
Rijk, vol van smaak en snel te bereiden.

Het voelt toch beter om een dier te eten dat een gelukkig leven heeft gehad? Als we vlees moeten eten, is bijvoorbeeld onze hertenbiefstuk in de basis een zeer ‘vriendelijk’ eerlijk en puur stukje vlees. Mensen zijn omnivoren maar ook jagers. Een vriend van mij zei altijd dat hij alleen het dier zou eten dat hij zelf had gedood. Dat gaat mij een beetje te ver; ik verzorg mijn herten met liefde en passie en draag er zorg voor dat ze zonder stress bij een goede slager kunnen worden verwerkt tot prachtige stukken hertenvlees.

Voorbereiding

Ik bewaar de hertenbiefstuk een paar dagen in de koelkast voordat ik ze bak en ik breng ze een dag voor het feest op smaak met zout. Mijn advies is dan ook: zout je hertenvlees al een nacht voor het bereiden en het zal je terugbetalen in smaak en malsheid.

Uiteraard kun je verschillende marinades proberen en zij zullen een bijdrage kunnen leveren aan de smaak. Het is veel beter om in plaats daarvan een saus te maken waarvan de hertenbiefstuk een extra pittige ‘twist’ krijgt. De rode wijnsaus en een beetje zoetigheid zal het hertenvlees absoluut goed tot zijn recht laten komen.

Ingrediënten

2-4 stukken hertenbiefstuk van zo’n 150 gram stuk
zout en peper
1 el olie (om te bakken)
1 geplette knoflookteen
1 el balsamicoazijn
200 ml rode wijn
2 el rode bessengelei
1 el braambessen (optioneel)
2 el. koude, ongezouten boter

Bereiding

Stap 1
Bewaar de hertenbiefstuk indien mogelijk in de koelkast, enkele dagen voor de bereiding, uitgepakt op een bord. Zout het hertenvlees royaal ongeveer 24 uur voor het bakken. Breng uiteindelijk de hertenbiefstuk op kamertemperatuur voordat je het bakt.

Stap 2
Verwarm een koekenpan totdat deze bijna begint te roken en besprenkel het dan met een beetje olie. Kruid de hertenbiefstuk met peper en bak ze zo’n 2 minuten aan elke kant. Dit zorgt uiteindelijk voor een ‘medium-rare’ resultaat. De gaarheid kan namelijk verder worden aangepast wanneer je het hertenvlees bij de rode wijnsaus in de pan terugbrengt – dus korter aanbraden is het advies.

Stap 3
Haal de hertenbiefstuk uit de pan en leg ze op een warm bord, losjes bedekt met folie om het te laten rusten.

Stap 4
Verhit nu de pan op matig vuur, voeg de knoflook toe, giet er de balsamicoazijn en de wijn bij en zet vervolgens het vuur hoger. Het moet heftig gaan koken. Voeg de rode bessengelei en de braambessen toe (als je deze gebruikt) en roer ze erdoor. Laat het geheel ongeveer 5-7 minuten lekker sudderen. Als de saus voor de helft is ingedikt of in ieder geval flink is ingedikt, voeg dan de boter toe.

Stap 5
Zet het vuur zachter en leg de hertenbiefstuk terug in de pan en keer/draai ze in de saus.

Hertenbiefstuk van eigen boerderij

Het recept is klaar om te serveren.
Als je het hertenvlees wat gaarder wilt hebben, laat ze dan een minuut of twee in de saus op een laag vuurtje sudderen en draai ze een keer om.

Serveer dit hertenbiefstuk gerecht samen met zoete aardappelpuree en een heerlijke salade of vers gekookte groenten.

Succes gegarandeerd,
Ruud Geerligs

Hoeveel tijd kost het om dit heerlijke gerecht te maken?

In totaal zal je dit gerecht zo’n 15 minuten kosten (incl. voorbereiding)

Voor hoeveel personen is dit gerecht

Dit gerecht is samengesteld voor 2 tot 4 personen

Kan ik bij jullie kwalitatief hoogwaardige hertenvlees kopen?

Jazeker, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.