Klassiek: Hertenbiefstuk Stroganoffsaus

3 november 2020
  • Hertenbiefstuk stroganoffsaus

Hertenbiefstuk stroganoffsaus: malse stukken hertenbiefstuk bedekt met een weelderige romige saus en geserveerd over boterachtige noedels. Geen wonder dat Stroganoffsaus zo’n culinaire hit is. Met deze volle smaak zou je kunnen denken dat het een ingewikkeld gerecht is, maar eigenlijk is het juist heel een simpel.

Ingrediënten

1 ½ pond hertenbiefstuk
8 ons verse champignons, in plakjes gesneden
2 middelgrote uien, dun gesneden
1 knoflookteen, fijngehakt
¼ kopje boter
1 ½ kopje bouillon (runderbouillon)
½ theelepel zout
1 theelepel Worcestershire sauce
¼ kopje bloem (tarwebloem)
1 ½ kopje zure room
Gekookte noedels

Bereiding

Stap 1
Snijd hertenbiefstuk over de korrel heen in ongeveer 4 x 1.5 cm reepjes.

Stap 2
Bak de champignons, uien en knoflook in boter in een koekenpan op een matig vuur en roer af en toe tot de uien gaar zijn en haal ze vervolgens ze uit de pan.

Stap 3
Bak de hertenbiefstuk in dezelfde koekenpan totdat deze mooi bruin is. Roer er 1 kopje van de bouillon, het zout en de Worcestershire sauce erdoor. Verhit tot het kookpunt waarnaar het vuur zachter zet. Dek het geheel af en laat het 15 minuten zachtjes sudderen.

Stap 4
Roer de resterende ½ kop bouillon samen met de bloem – bij het hertenbiefstuk mengsel. Voeg het mengsel van stap 2 toe; verwarm het tot het kookpunt en roer het voortdurend om en bak en roer het nog ongeveer 1 minuut. Voeg de zure room erdoor en verhit het de saus tot het heet is (niet koken).

Stap 5
Serveer de heerlijke hertenbiefstuk stroganoffsaus over de gekookte noedels.

Tips van Ruud
1. Het is belangrijk om met de bloem en de bouillon een vloeiend mengsel te maken, zodat het mengsel zich met het vleesmengsel in de koekenpan vermengt zonder klonten te vormen.

2. Een stevige scheut Worcestershire sauce versterkt de vleessmaak. Het is een vloeibare specerij die een rijke, hartige smaak aan vleesgerechten biedt (het is gemaakt van knoflook, sojasaus, ui, melasse, ansjovis en azijn).

3. Hertenbiefstuk is makkelijker te snijden als hij gedeeltelijk bevroren is.

4. Champignons zijn heerlijk in de romige saus; voor een andere smaak kunt u shiitakes proberen (verwijder de stengels en snijd ze in plakjes).

Geniet van deze heerlijke hertenbiefstuk stroganoffsaus,
Ruud Geerligs

Hoeveel tijd kost het om dit stroganoffsaus gerecht te maken?

Reken op zo’n 40 minuten inclusief voorbereiding

Voor hoeveel personen is dit stroganoff gerecht?

Dit gerecht is voor 6 personen – uiteraard makkelijk aan te passen.

Kan ik bij jullie malse hertenbiefstuk kopen?

Voor hertenbiefstuk ben je bij ons aan het juiste adres.