Broodje uitgebreid: hertenbiefstuk, ei, ui en brie

17 maart 2021
  • Hertenbiefstuk en brie

Brood, brie en sappig hertenbiefstuk zijn de perfecte combinatie voor een broodje uitgebreid. De truc is om het brood in de pan te roosteren die je hebt gebruikt om het spek en de hertenbiefstuk te bakken om alle glorieuze sappen te absorberen voor die extra bite.

Ingrediënten
2 stuks hertenbiefstuk van 150 gram
1 eetlepel olijfolie
4 plakjes middelste spek
80 g boter
4 sneetjes brood
2 eieren
2 eetlepels pittige mosterd
4 slabladeren
1 tomaat
4 augurken
1 bietenbol, gepeld, gekookt
70 g brie

Ui jam
2 theelepels olijfolie
3 rode uien, in dunne plakjes gesneden
50 g basterdsuiker
50 g boter
1 eetlepel rode wijnazijn

Stap 1
Voor de uienjam; verwarm de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Voeg de ui toe en roerbak gedurende 10 minuten of tot ze zacht en doorschijnend zijn. Roer de suiker, boter en azijn erbij. Zet het vuur laag en maak de uienjam, onder af en toe roeren, gedurende in 30 minuten af.

Stap 2
Verhit de olie in een braadpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Bak het spek tot ze goudbruin zijn en leg ze vervolgens op een bord met keukenpapier. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Kruid de hertenbiefstuk en bak ze gedurende 3 minuten voor medium-rare. Leg het hertenvlees apart om te rusten. Verhit de helft van de boter in de pan op middelhoog vuur en voeg de helft van het brood toe. Rooster het brood gedurende 2 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn en leg ze op een bord. Herhaal met het resterende brood. Voeg de resterende boter toe om op middelhoog vuur om hierin de eieren te bakken. Bak ze 2-3 minuten voor een zachte dooiers of langer naar wens.

Stap 3
Verwarm de oven voor op middelhoge temperatuur. Smeer mosterd op 2 sneetjes gebakken brood en beleg het brood met 1/4 kop uienjam, sla, bacon, plakjes tomaat, plakjes augurk, plakjes rode biet, gesneden hertenbiefstuk en het gebakken ei. Beleg het overgebleven brood met brie en grill dit gedurende 1 minuut of tot het gesmolten is. Breng het broodje uitgebreid samen en smullen maar!

Recept: Ruud Geerligs