Hertenbiefstuk Wellington

6 januari 2020
  • Hertenbiefstuk Wellington

Met een zijn bijzondere smaak is hertenbiefstuk het perfecte alternatief voor rundvlees in een klassieke Wellington. Heerlijk met wat eenvoudige seizoensgroenten!

Ingrediënten Hertenbiefstuk Wellington

  • 500 g hertenbiefstuk
  • 8 grote spinaziebladeren
  • 400 gr bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel melk
  • zout en peper
  • 1 el plantaardige olie


Ingrediënten Champignon duxelle

  • 250 gr champignons
  • 4 gehakte sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml Madeira
  • 4 el dubbele room
  • boter
  • zout en peper

Ingrediënten Pannenkoeken

  • 150 gr meel
  • 2 eieren
  • 140 ml melk
  • olie


Bereiding

1. Hertenbiefstuk voorbakken
Verhit de olie in een grote koekenpan, kruid de hertenbiefstuk met zout en peper en leg het in de pan. Draai de hertenbiefstuk om de 1-2 minuten om gelijkmatig te bruinen en rare gebakken is. Haal het hertenvlees uit de pan en laat het afkoelen in de koelkast.
– 1 el plantaardige olie
– zout en peper
– 500 gr hertenbiefstuk

2. Duxelle
Voor de duxelle, smelt de boter in dezelfde pan, voeg de gehakte champignons toe en bak ze goudbruin. Haal ze vervolgens uit de pan.
– boter
– 250 gr champignons

3. Sjalotten en knoflook
Voeg de sjalotten en de gehakte knoflook toe aan de pan. Kook tot ze zacht zijn en voeg vervolgens de champignons weer toe en kook ze snel tot het vocht verdampt is. Voeg de Madeira toe en laat het geheel tot de helft inkoken.
– 4 gehakte sjalotten
– 2 teentjes knoflook
– 100 ml Madeira

4. De room
Voeg de room toe en kook tot het mengsel dik is. Breng op smaak met zout en peper en zet het aan de kant.
– 4 el dubbele room
– zout en peper

5. Pannenkoeken
Klop voor de pannenkoeken het meel, de eieren en de melk samen tot een glad beslag.
– 150 gr meel
– 2 eieren
– 140 ml melk

6. Pannenkoekje bakken
Verhit een koekenpan en voeg een druppel olie toe. Zodra de olie heet is, giet je er een kleine hoeveelheid beslag in een zeer dun laagje en bak ze aan één kant goudkleurig tot het beslag op is.
– olie

7. Spinazie
Blancheer de spinazieblaadjes snel in kokend water en koel ze vervolgens af in koud water. Droog de bladeren goed af.
– 8 grote spinaziebladeren

8. Bedekken vershoudfolie
Leg een vel vershoudfolie op een plank en leg er 3 pannenkoeken op, die elkaar overlappen zodat ze de vershoudfolie bedekken. Leg de spinaziebladeren in een enkele laag er bovenop.

9. Rollen
Verdeel de champignon duxelle over de spinazie in een gelijkmatige laag en leg de hertenbiefstuk erop. Rol de pannenkoeken, spinazie en paddenstoelen-mix rond het hertenvlees en wikkel het met behulp van de vershoudfolie strak om het hertenvlees. Laat afkoelen in de koelkast; bij voorkeur gedurende een nacht.

10. Bladerdeeg
Rol het bladerdeeg uit tot een dunne plaat van ongeveer een kwart cm dik – als het voorgerold is, moet het dunner worden gerold.
– 400 gr bladerdeeg

11. Instrijken
Haal de Wellington uit de vershoudfolie, leg op het bladerdeeg en bestrijk de randen met ei. Rol de Wellington in hetbladerdeeg en sluit de verbindingsrand af met een beetje extra ei. Rol de Wellington op zodat de afdichting aan de onderkant zit en leg het geheel aan de kant terwijl je de groenten klaarmaakt.
– 1 eierdooier
– 1 eetlepel melk

12. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180°C.

13. Bakken in de oven
Zet de Wellington in de oven en bak het ongeveer 20-25 minuten, tot het bladerdeeg goudbruin is. Om te zien of het gaar is, plaatst u een dun spiesje in het midden van het hertenvlees, het moet een beetje warm zijn (kerntemperatuur van ongeveer 49-52°C is).

14. Genieten
Haal de Wellington uit de oven, en laat het zo’n 10 minuten rusten.
Snij de Hertenbiefstuk Wellington en serveer het op de borden en GENIET!

Ruud Geerligs