Hertenbiefstuk met fetasalade

1 oktober 2023
  • hertenbiefstuk met fetasalade

hertenbiefstuk met lichte en gemakkelijke fetasalade, perfect voor twee personen met rijke, aardse smaken en een vleugje zoetheid.

Hertenvlees heeft een vergelijkbare smaak als rundvlees, maar dan wat gekruider. Het heeft een gladde textuur en een heerlijk rijke smaak. Het is perfect voor herfst- en winterrecepten, dankzij de diepe smaken en het vermogen om noten, granen en andere winterse voedingsmiddelen aan te vullen.

Zoals je kunt zien aan deze fetasalade, heeft hij een echte herfstsfeer. Pompoenpitten roepen de herfst op met de aroma’s en smaken die erbij horen en vormen een perfecte aanvulling op het hertenvlees. Samen met zoute feta en pittige rucola is deze fetasalade meer dan wat je op het eerste gezicht ziet. Vooral met een zoete scheut balsamicoazijn om de smaken af te maken!

Een perfecte herfstsalade

Deze fetasalade ontstond op een winderige, koude dag toen ik iets rijkers, maar ook gezonds wilde. Ik had de hertenbiefstuk bij de hand en bedacht wat voor gezonde fetasalade ik daar omheen kon creëren.

Als iemand die altijd wel rucola, feta, pompoenpitten en balsamicoazijn bij de hand heeft, kun je zeggen dat de rest heerlijke geschiedenis is.

Ik gebruik altijd extra ‘vierge’ olijfolie in dit recept om de pittige tonen van de rucola echt tot leven te brengen. Het zout en de peper zijn ook ontzettend belangrijk om de smaken in de fetasalade te benadrukken. Een snufje zout is voldoende, dankzij de zoute fetakaas die erdoorheen verkruimeld wordt.

Het hertenvlees wordt medium-rare gebakken om de sappigheid en smaak te behouden. Ik laat het slechts een minuut of vijf rusten voordat ik het op de fetasalade leg. Op deze manier trekken eventuele sappen in de salade zelf en brengen ze het hele gerecht samen in heerlijke harmonie.

De restwarmte van het hertenvlees helpt ook om de rucolablaadjes en fetakaas te verzachten, waardoor een heerlijke warme en gezonde fetasalade ontstaat. Mijn Hertenbiefstuk met fetasalade is een feestje en ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik.


Ingrediënten

• 400 g hertenbiefstuk
• 250 g spinazie, wilde rucola, rode en rode snijbiet (gemengde bladeren)
• 200 g verkruimelde feta kaas
• 3 tl olijfolie
• 2 el pompoenpitten
Balsamicoazijn ter garnering
• Zout en peper, naar smaak


Bereiding

Stap 1
Kruid de hertenbiefstuk met zout en peper.

Stap 2
Verhit een pan met een zware bodem tot deze heet is.

Stap 3
Bak elke hertenbiefstuk aan elke kant 6-7 minuten, of tot ze donker goudbruin zijn (voor medium-rare).

Stap 4
Laat het hertenvlees 5 minuten rusten, snijd het vervolgens dun en zet opzij.

Stap 5
Meng de bladsla, extra vierge olijfolie, zout en peper naar smaak door elkaar en verdeel over twee kommen.Verdeel vervolgens de fetakaas en pompoenpitten over de porties en strooi over de bereide rucola.

Stap 6
Besprenkel de fetasalade met balsamicoazijn en serveer.


Geniet van deze heerlijke frisse hertenbiefstuk variant.
Ruud Geerligs