Hertenbiefstuk met broccoli, gember en lente-ui.

7 april 2022
  • Hertenbiefstuk en lente-ui.

Hertenbiefstuk blijft lekker mals als het in een wok wordt gebakken, terwijl de lente-ui en het zure van de tamarinde en het zoete van de ketjap manis dit hertenbiefstuk recept een Maleisisch-Chinese sfeer geven.

Ingrediënten (voor 2 personen)

– stukje gember ter grootte van een duim
– 2 lente-uitjes
– 5-10 stelen van broccoli of kailan (Chinese broccoli)
– 200-300g hertenbiefstuk
– handvol gebakken uitjes (optioneel)
– 112 eetlepels plantaardige olie 

Ingrediënten: Marinade

– 1 eetlepel lichte sojasaus
– 2 eetlepels Saitaku rijstwijn
– 1 theelepel sesamolie
12 eetlepel maïzena (bindmiddel)

Ingrediënten: de saus

– 2 eetlepels Tamarinde pasta
– 1 eetlepel hoisinsaus (woksaus)
– 1 eetlepel ketjap manis (zoete sojasaus)
– 50 ml kippenbouillon


Bereiding

Stap 1
Snijd de hertenbiefstuk in stukken van 1-2 cm, doe ze in een kom en voeg alle ingrediënten voor de marinade toe, behalve de maïzena. Masseer de ingrediënten met je handen totdat de stukken hertenvlees goed bedekt zijn, voeg dan de maïzena toe en herhaal tot alles goed gemengd is. Voor het beste resultaat laat je de hertenbiefstuk een nacht in de koelkast marineren.

Stap 2
Snijd de gember en de lente-uitjes in fijne strookjes. Hak de broccoli of kailan stengels in drieën en blancheer het vervolgens 2 minuten in kokend water. Laat uitlekken en zet apart.

Stap 3
Meng de sausingrediënten in een kleine kom.

Stap 4
Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een wok op een hoog vuur tot het gloeiend heet is. Voeg de gember en de helft van de lente-ui toe en roerbak 1 minuut, tot de lente-ui zacht is geworden.

Stap 5
Schuif de ingrediënten aan de kant van de wok, voeg de resterende 1⁄2 eetlepel olie in het midden toe en laat weer tot het rookpunt komen. Voeg de hertenbiefstuk toe, bedek het hertenvlees met de gember en de lente-uitjes en roerbak gedurende 1 minuut.

Stap 6
Voeg de broccoli toe, overgiet het met de saus en breng het aan de kook. Laat het geheel nog 30 seconden al roerend koken en schep dan in een serveerschaal. Strooi er de resterende lente-ui en de gebakken uitjes over (optioneel) en serveer het geheel.

Tip: 
Tamarinde geeft een gerecht zijn natuurlijke zure smaak. Als je het veel gebruikt, raad ik je aan de pasta te kopen en die zelf met water te verdunnen.

Eet smakelijk,
Ruud Geerligs