Hertenbiefstuk met romige mosterdsaus

29 oktober 2021
  • hertenbiefstuk met mosterdsaus

Hertenbiefstuk met romige mosterdsaus begint met het meest malse stukje hertenvlees. Meestal is dit de hertenbiefstuk, maar hertenhaas, hertenrugfilet of zelfs hertenrugfilet zijn ook goed te gebruiken bij dit najaarsgerecht. Mager vlees, zoals hertenvlees, vloekt niet met een marinade, dus in dit geval heb ik de hertenbiefstuk een nacht gemarineerd in dezelfde yoghurtsaus die eroverheen wordt gedruppeld.

Bak de hertenbiefstuk op een grill of gietijzeren grillpan als je mooie grillstrepen wilt. Bakken in een goede pan met een dikke bodem behoort uiteraard ook tot de mogelijkheid.

Ik heb dit recept geserveerd met wilde rijst, boschampignons, boerenkool en geroosterde pecannoten. De geroosterde pecannoten laat het geheel er heerlijk culinair uitzien. Strooi de geroosterde stukjes nootjes over je hertenbiefstuk en de rijst. Als de mosterdsaus toevallig in je rijst trekt, maak je dan geen zorgen – deze cominatie is goud.


Ingrediënten

• 1 pond hertenbiefstuk (of hertenhaas, hertenrugfilet of hertenrugfilet)
• 1 kop gewone Griekse yoghurt
• ½ kopje bouillon (runderbouillon)
• ¼ kopje mosterd
• zout en peper naar smaak

Wilde rijst met champignons en boerenkool
• 1 kop wilde rijst
• 3 ½ kopjes runderbouillon, zoutarm
• 250g champignons, in blokjes gesneden
• 2-3 stengels boerenkool, stengels verwijderd en bladeren fijngehakt
• zout en peper naar smaak
• ½ kopje pecannoten (of walnoot), gehakt


Bereiding

Stap1
Meng de yoghurt, ½ kopje runderbouillon en mosterd in een blender en mix tot een gladde massa. Houd ½ kopje van deze mosterdsaus apart om als topping te gebruiken. Giet de resterende mosterdsaus over het hertenvlees en laat het marineren in de koelkast gedurende voor ten minste 1 uur en maximaal 24.

Stap 2
Maak de wilde rijst: doe de wilde rijst en de runderbouillon in een pan en breng het aan de kook.

Stap 3
Zet de rijst op een laag pitje. Dek af en laat het lekker sudderen.

Stap 4
Doe de champignons en boerenkool in een pan met een beetje olijfolie en bak tot de champignons geslonken en bruin zijn.

Stap 5
Voeg de gebakken champignons en boerenkool toe aan de rijst en kook de rijst verder tot hij gaar is.

Stap 6
Doe de pecannoten in dezelfde pan als waarin je de champignons hebt gebakken en rooster ze op middelhoog vuur tot ze geurig en lichtbruin zijn. Haal de noten van het vuur en zet apart in een kom.

Stap 7
Haal de hertenbiefstuk uit de mosterdsaus marinade en schud overtollig vocht af. Voeg in dezelfde pan als voor de champignons en pecannoten zo nodig nog wat olijfolie toe en bak het hertenvlees op hoog vuur aan alle kanten tot het de gewenste gaarheid heeft.

Serveren voor 4 personen
Serveer het hertenvlees met de gereserveerde mosterdsaus erover en een flinke portie wilde rijst ernaast.
Bestrooi alles met geroosterde pecannoten.


Geniet van dit lekkere najaarsgerecht,
Ruud Geerligs