In dit hertenbiefstuk recept neem ik je mee in de perfecte bereiding van stukjes biefstuk op de BBQ. Voor de extra taste serveer ik er een rode portsaus bij.
Hertenbiefstuk wordt gesneden van de filet van een hert en is met de juiste bereiding een heerlijk mals stukje vlees. Persoonlijk vind ik biefstuk het lekkerst als het medium-rare bereid is, omdat het vlees dan nog lekker mals is. Als je de biefstuk te lang bakt, wordt hij taai en dat is natuurlijk zonde van zo’n mooi stuk vlees.
Ingrediënten
• 4 hertenbiefstukjes van ca. 175 gram
• bosje verse rozemarijn
• zout en versgemalen peper
• 1 sinaasappel
• 75 ml port
• 300 ml kippenbouillon
• 175 g viervruchtenconfituur
• 75 g bosbessen of cranberry’s
Bereiding rode portsaus
Stap A
Neem een pan en voeg de schil van één sinaasappel, de port, de kippenbouillon en de viervruchtenconfituur toe.
Stap B
Zet de pan op het vuur en breng hem aan de kook.
Stap C
Laat de saus inkoken en zet het vuur lager wanneer de saus de gewenste dikte heeft (ongeveer 20 minuten).
Stap D
Voeg de bosbessen of cranberry’s toe en laat de bessen in de saus opwarmen. Het toevoegen van de bessen gaat het best wanneer de hertenbiefstukjes op de barbecue liggen. Je kunt de saus eerder maken en dan weer op het vuur zetten als je de biefstukken op de barbecue bereidt.
Het grillen van de hertenbiefstukjes
Stap 1
Haal de hertenbiefstukjes een uur voor het bakken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Stap 2
Steek je BBQ aan met twee aanmaakblokjes links en rechts tussen het houtskool. Laat het ongeveer 5 minuten branden met de deksel open.
Stap 3
Zorg ervoor dat het grillrooster schoon is of vet het rooster in met zonnebloemolie vlak voor het grillen.
Stap 4
We gaan direct boven de houtskool grillen omdat een hertenbiefstuk niet erg dik is. Voel even met je hand boven het rooster voor je begint. Als je je hand geen seconde boven de kolen kan houden is de barbecue heet genoeg. Wrijf de hertenbiefstuk een beetje in met olijfolie en kruid de hertenbiefstuk met een beetje zout.
Stap 5
Leg de hertenbiefstukjes op het rooster en gril ze ongeveer 2 minuten per kant tot een kerntemperatuur van 50 °C.
Stap 6
Laat ze even rusten (minimaal 5 minuten) onder een schone theedoek.
Stap 7
Kruid de hertenbiefstuk met een beetje gemalen peper en voeg de rode portsaus toe. Strooi er nog wat rozemarijn over om het af te maken.
Eet smakelijk
Ruud Geerligs
–
In totaal voor de voorbereiding en het grillen zo’n half uurtje.
Dit gerecht is voor zo’n 4 personen – uiteraard makkelijk aan te passen.
Voor het puurste hertenvlees ben je bij ons aan het juiste adres.