Hertenbraadstuk Bourguignon

22 september 2020
  • Hertenbraadstuk Bourguignon

Hertenvlees biedt veel gezondheidsvoordelen. Met een mooie hertenbraadstuk (veel proteïne) wilde ik iets bijzonders en toch rustieks maken. Iets dat de hertensmaak zou laten glanzen en tevens vol van contrasten. Hertenbraadstuk Bourguignon was het antwoord.

Deze rijke Franse stoofpot van rood vlees, rode wijn, kruiden en boter was de perfecte manier om dit hertenvlees te bereiden en mijn gasten te verrukken. De bourguignon-bouillon is meer een luxueuze jus, met malse groenten en stukjes hertenvlees die in je mond smelten. Ik serveerde de hertenbraadstuk Bourguignon over verse geroosterde krieltjes.

Zoiets bijzonders kost wel even tijd. Hertenbraadstuk Bourguignon is niet een snelle gooi halverwege de week – bewaar dit lekker voor het weekend en geniet ervan met een goede wijn en vrienden die van lekker eten houden!

Ingrediënten (voor 6 personen)

• 2 pond hertenbraadstuk dat in grote stukken van 5 cm is gehakt
• 3 eetlepels olijfolie
• 8 ons spekreepjes
• 2 pond wortelen in grote stukken gehakt
• 2 uien grof gehakt
• 6 tenen knoflook verbrijzeld
• 1 pond champignon gehalveerd
• 1/2 kopje brandewijn
• 750 ml droge rode wijn
• 2 kopjes wildbouillon of runderbouillon
• 2 eetlepels tomatenpuree
• 1 ‘bouquet garni’ – een klein bosje met tijm, rozemarijn en een laurierblaadje
• 4 eetlepels boter
• 1/4 kopje meel
• Zout en peper
• 3 pond kleine aardappeltjes (krieltjes)

Bereiding

Stap 1
Verhit 1 eetlepel olie in een grote braadpan. Voeg het spek toe en bak het op matig vuur tot het bruin en knapperig is. Verwijder vervolgens het aangebakken spek en zet het aan de kant.

Stap 2
Dep vervolgens de stukken hertenbraadstuk droog en breng het extra op smaak met zout en peper. Stoof het hertenvlees aan alle kanten bruin. Vervolgens haal je dit hertenvlees ook uit de pan.

Stap 3
Voeg de uien, knoflook en wortelen toe aan de braadpan. Bak en roer enkele minuten tot de uien zacht zijn geworden, voeg dan de champignons toe en bak nog eens 5-10 minuten.

Stap 4
Voeg al het hertenvlees weer terug in de pan, gevolgd door: brandewijn, wijn, bouillon en tomatenpuree. Voeg 1 theelepel zout en 1 theelepel peper toe en roer het goed door elkaar. Voeg vervolgens het ‘bouquet garni’ toe en dek af.

Stap 5
Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het ongeveer 3 uur zachtjes sudderen tot het hertenbraadstuk zeer mals is.

Stap 6
In het laatste uur van het sudderen – de oven alvast voorverwarmen op 225 graden.

Stap 7
Leg de kleine aardappeltjes op een braadslede in de oven met 2 eetlepels olie, zout en peper.
Bak de aardappeltjes zo’n 35-45 minuten tot ze gaar zijn.

Stap 8
Zodra het hertenvlees gaar is, meng een half blokje boter met 1/4 kopje meel en meng dit tot een mooie ‘pasta’.

Stap 9
Roer het botermengsel langzaam door de stoofpot tot de gewenste dikte en voeg eventueel nu ook al de aardappeltjes erbij!

Stap 10
Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.

Geniet,
Ruud Geerligs

Hoeveel tijd kost het om dit hertenbraadstuk gerecht te maken?

Reken op zo’n 4 uur inclusief voorbereiding

Voor hoeveel personen is deze stoofpot?

Dit gerecht is voor 6 personen – maar uiteraard makkelijk aan te passen.

Kan ik bij jullie hertenbraadstuk kopen?

Jazeker, ook voor een hertenbraadstuk ben je bij ons aan het juiste adres.