Hertengebraad met sinaasappel

20 september 2016
  • Hertenvlees sinaasappel

Ingrediënten hertengebraad met sinaasappel
1200 gr hertenbraadstuk
3 sjalotjes
1 teen knoflook
5 dl fond
3 sinaasappelen
4 el abricot-brandy
2 el tomatenpuree
2 el bessengelei of siroop van zwarte bessen
250 gr Parijse champignons of cantharellen
4 el olijfolie
1 mespunt gemalen koriander
2 el gesnipperde peterselie
peper en zout

Bereidingswijze
Maak de champignons of cantharellen schoon, snijd ze in grote stukken en spoel ze af onder koud stromend water. Goed laten uitlekken.
Verwarm in een steelpan een eetlepel olie en laat de champignons zweten. Houd ze apart.
Verhit de rest van de olie in een grote braadpan en schroei het hertenvlees vlug dicht. Haal het vlees uit de pan en fruit de gesnipperde sjalotjes in dezelfde pan. Blus met de helft van de warme fond. Meng de tomatenpuree samen met de brandy en de zwarte bessengelei of -siroop. Voeg het mengsel er bij en leg het gebraad terug in de pan. Voeg de rest van de warme fond toe en kruid met peper en zout.
Laat het hertenvlees verder garen onder halfgesloten deksel gedurende 1 1/2 tot 2 uur.
Draai het hertenbraadstuk af en toe en bedruip met de jus.
Haal het vlees uit de pan en pak het in, in aluminiumfolie.

Schil de sinaasappels, verwijder de pitten en velletjes en snijd ze in schijfjes of partjes. Voeg het sinaasappelsap bij het braadvocht en laat nog even inkoken.
Voeg de champignons en de sinaasappel bij de saus. Kruiden met peper, zout en koriander.

Schik het hertenbraadstuk op grote schalen en dien op met groentegarnituur, rijst of aardappelen.

Aantal personen: 6