Gegrilde Hertenrugfilet

21 december 2020
  • Gegrilde Hertenrugfilet

Het grillen van hertenvlees in het algemeen kan lastig zijn, maar dit geldt vooral voor hertenbiefstuk of een hertenrugfilet, omdat het zo mager is dat je weinig ruimte hebt tussen perfect en te gaar. Je kunt elke hertenbiefstuk grillen maar doe het kort en snel.

Tip:
Houd de filet heel – snij het niet in medaillons. Je kunt hertenvlees medaillons grillen maar ze zijn veel moeilijker te grillen zonder ze uit te drogen. Dus begin met een stuk hertenrugfilet dat minstens 10 centimeter lang is, wat meestal ongeveer 1 pond is. Afhankelijk van hoe breed het is, zal dat 2 tot 4 personen voeden, afhankelijk van hoeveel je nog op het bord hebt. Smeer het in met olijfolie en zout het heel goed.

Grill op hoog vuur zonder deksel. Dit is belangrijk want je kunt een hertenrugfilet grillen met deksel grillen maar het zal veel sneller gaar worden – de hitte onder de grillplaat zal de bovenkant van de biefstuk bijna net zo snel gaar maken als het deel dat het dichtst bij het vuur ligt. Ik doe dit zelden en neem liever de tijd en laat het vuur zijn ding doen.

Nu is ook het moment om de hertenrugfilet te bedruipen met je favoriete saus. Ik sla dit vaak over, maar ik vind mijn BBQ-saus op basis van Jack Daniels wel lekker als ik in de stemming ben voor BBQ-saus. Vaak laat ik vuur, zout en rook de biefstuk gewoon op smaak brengen, met uiteindelijk misschien een scheutje citroen.

Hoe weet je dat het klaar is?
Gebruik de vingertest, die je een goed idee geeft over de gaarheid van het midden van een stuk vlees door het aan te raken met je vinger.

Laat ten slotte de gegrilde hertenrugfilet rusten in folie, gedurende zo’n 5 tot 10 minuten alvorens het te serveren. Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk dit is.

Ingrediënten

• 1 tot 2 pond hertenrugfilet
• olijfolie
• zout en peper
• jouw favoriete BBQ-saus

Bereiding

Stap 1
Smeer de hertenrugfilet in met olie en zout. Zet hem 20 minuten opzij op kamertemperatuur.

Stap 2
Steek je BBQ aan, maak het rooster schoon en leg de biefstuk op de grill. Strijk eventueel in met de BBQ-saus. Houd de desksel open. Laat de hertenrugfilet 5 tot 8 minuten bakken zonder te bewegen, afhankelijk van hoe heet de BBQ is en hoe dik de biefstuk is. Je wilt een goede schroeiing, met goede grillmarkeringen, aan de kant van het hertenvlees. Draai en herhaal aan de andere kant, bestrijk deze kant met meer BBQ-saus.

Stap 3
Doe de vingertest om de gaarheid te controleren. Als het hertenvlees wat meer tijd nodig heeft, draai het dan naar kanten die geen directe blootstelling aan de grill hebben gehad en bak nog 2 tot 3 minuten.

Stap 4
Als het vlees naar wens is gebakken, haalt je het van het vuur en laat je het 10 minuten rusten in folie.

Tip
Voor een uitgebreide beschrijving over de bereiding van een hertenrugfilet kun je hier nog acht extra tips vinden.

En nu genieten,
Ruud Geerligs

Voor hoeveel personen is dit hertenrugfilet gerecht?

Dit gerecht is voor 4 personen – uiteraard makkelijk aan te passen.

Kan ik bij jullie verse hertenrugfilet kopen?

Voor PUUR hertenvlees ben je bij ons altijd aan het juiste adres.