Ik kan geen gezelliger, feestelijker maaltijd bedenken dan deze. Langzaam gegaarde hertenstoofpot gevuld met aardappelen, wortelen, champignons, mals hertenstoofvlees en pompoenpuree. Geserveerd in geroosterde mini pompoenen of een grotere pompoen – alleen al door de uitstraling wil ik deze de hele herfst en winter maken!
Hertenstoofpot is zo nostalgisch voor mij. Mijn moeder maakte het vroeger altijd, en het smaakt naar mijn kindertijd. Zoveel goede herinneringen aan de herfst en winter, en thuiskomen bij de geur van haar stoofvlees of gebraad. Er gaat niets boven de smaak van mals hertenstoofvlees dat de hele dag langzaam heeft gekookt.
Ik heb dit hertenstoofpot recept gemaakt met de smaken van vroeger in gedachten, maar ik besloot er een herfstachtige draai aan te geven met pompoen! Ik voegde pompoenpuree toe aan het hertenstoofvlees zelf, en ik serveerde het natuurlijk pompoenen!
Deze tijd van het jaar is het heel gemakkelijk om pompoenen te vinden. De voorbereiding van dit recept lijkt een tijdrovende bezigheid, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Je snijdt gewoon de bovenkant van de pompoenen af, schept de zaden eruit, wrijft ze in met een beetje olijfolie en roostert ze ongeveer een uur! Dan heb je de leukste, perfecte schaal om je hertenstoofpot in te serveren! Wie wil zijn stoofpot niet uit een pompoen eten?!
Ik vind het heerlijk dat de pompoenpuree in deze hertenstoofpot ervoor zorgt dat je geen bloem of verdikkingsmiddelen hoeft toe te voegen. De pompoen helpt om die dikte toe te voegen, en het feit dat je het langzaam kookt, maakt de stoofpot extra geconcentreerd en rijk.
De pompoenen zijn natuurlijk optioneel, maar ik raad het ten zeerste aan. Het is zo leuk voor de herfst (met name halloween) en het is een leuke manier om de maaltijd nog specialer te maken.
Ik heb rode wijn toegevoegd aan deze hertenstoofpot, wat volgens mij altijd een must is bij stoofpotten. Het geeft een diepe smaak die met niets anders te evenaren is! Als je geen wijn wilt toevoegen, kun je het zeker vervangen door meer bouillon.
Ingrediënten:
• 1 eetlepel olijfolie + extra voor de pompoenen
• 2 pond hertenstoofvlees
• 1/2 theelepel paprikapoeder
• 1/2 theelepel zout
• 1/2 theelepel peper
• 4 kopjes in blokjes gesneden rode aardappelen
• wortelen, geschild en in plakjes gesneden
• 4 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 grote ui, gesnipperd
• 8 ons champignons, in vieren gesneden
• 3 kopjes bouillon (optie runderbouillon)
• 3 eetlepels tomatenpuree
• 3/4 kopje pompoenpuree
• 3/4 kop rode wijn
• 1/2 theelepel gedroogde tijm
• 2 laurierblaadjes
• 2 theelepels gehakte verse tijm + extra voor het opdienen
• gehakte platte peterselie voor het serveren
• 4 kleine pompoenen of één grote
Bereiding:
Stap 1
Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe. Kruid het hertenstoofvlees met paprikapoeder, zout en peper. Doe het hertenvlees in de pan en schroei het aan alle kanten bruin, ongeveer 4 minuten. Doe het hertenstoofvlees vervolgens in de slowcooker.
Stap 2
Voeg de rode aardappelen, wortels, knoflook, ui, champignons, runderbouillon, tomatenpuree, pompoenpuree, rode wijn, gedroogde tijm en laurier toe aan de slowcooker en roer alles goed door elkaar. Kook op laag voor 8-9 uur of op hoog voor 5-6 uur. Roer na afloop de verse tijm erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3
Rooster de pompoenen als de stoofpot nog 1 à 2 uur kookt. Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een grote bakplaat met perkamentpapier. Snijd heel voorzichtig de bovenkant van de pompoenen af met een zeer scherp mes. Schep de zaden en de ingewanden eruit en gooi ze weg. Wrijf de buiten- en binnenkant van de pompoenen en de bovenkant in met olijfolie en kruid de binnenkant met een paar snufjes zout en peper. Leg de pompoenen met de gesneden kant naar boven en de bovenkant op de bakplaat en rooster ze 30 minuten. Draai de pompoenen om en rooster ze nog eens 30 minuten of tot ze licht gaar en goudkleurig zijn. Ze moeten hun vorm nog behouden!
Stap 4
Serveer de hertenstoofpot in de pompoenen en garneer met extra verse tijm en gehakte peterselie!
Bekijk ook ons andere hertenstoofpot gerecht. In mijn optiek ook een heerlijke variant! Geniet je voorkeur meer voor een klassiek Franse stoofpot, bekijk dan hier dit heerlijke gerecht.
Geniet en eet smakelijk,
Ruud Geerligs