Hertenstoofpotje

27 oktober 2018
  • Hertenstoofpot

Ingrediënten hertenstoofpotje
650 gr hertenstoofvlees, in stukjes gesneden
2 el olijfolie
2 el boter
2 fijngesneden uien
2 el bloem
1/2 glas rode wijn
takje tijm
laurierblad
takje rozemarijn
1 winterwortel (geblancheerd en in schijfjes gesneden)
1/2 selderijknol, schoongemaakt en in blokjes gesneden
150 gr kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
4 el zilveruitjes
3 el peterselie
3 el groene chartreuse of marasquin (aromatisch likeur)

Bereidingswijze hertenstoofpotje
Verhit olie en boter en bak het hertenstoofvlees hierin bruin. Doe wat peper over het hertenvlees. Als het vlees flink gebruind is, doe je de gesneden uien erbij. Bak deze 1 minuut mee.
Bestrooi alles met bloem en bind het met rode wijn. Laat het geheel een uurtje op laag vuur garen onder gesloten deksel.

Het bundeltje tijm, laurier en rozemarijn toevoegen en 10 minuten mee laten stoven. Daarna voeg je de gesneden wortel, knolselderij, paddenstoelen en uitjes toe. Kruiden met peper en zout.

Voeg de peterselie en de chartreuse/marasquin er bij.
De productie van Chartreuse wordt al eeuwen overzien door de Carthusian Monks in Frankrijk, een likeur met geschiedenis dus. De naam van de likeuren zijn dan ook vernoemd naar deze monikken als eerbetoon.

Chartreuse Green is populairder dan de gele variant, gemaakt van maar liefst 130 verschillende kruiden, planten en bloemen die in de Alpen groeien en in een harmonieuze balans zijn gebracht door de monniken. Deze groene variant heeft intense smaken en aroma’s van bloemen en kruiden met subtiele hints van kruidnagel, citrus, tijm, kaneel en rozemarijn.

Serveer het hertenstoofpotje met zoete aardappelpuree of rijst.

Aantal personen: 4