Hertenstoofvlees met frisse ragout

5 mei 2020
  • Hertenstoofvlees met ragout

Maak een heerlijk familiediner met hertenstoofvlees.

De groene olijven en citroenen geven de ragout een heerlijke voorjaarsbeleving. Meyer citroenen versterken dat met een vleugje zoetigheid, maar als je ze niet kunt vinden, gebruik dan standaard citroenen.

Ingrediënten

500 gram hertenstoofvlees of hertenrugfilet in blokjes gesneden
1⁄4 kopje plantaardige olie
2 gesnipperde uien
2 gehakte wortelen
2 knolselderij, geschild en gehakt
1 bos verse salie
1 bos verse rozemarijn
2 laurierbladen
250 gram ontpitte groene olijven
1 tl. chilivlokken
2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
1⁄2 pond tomatenpuree
2 (Meyer) citroenen, doormidden gesneden en ontpit
1 glas witte wijn
1 el witte wijnazijn
Zout en versgemalen zwarte peper
Verse pasta
Geraspte Manchego kaas om te serveren

Stap 1
Oven voorverwarmen tot 200 graden. Breng het hertenstoofvlees op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verwarm de olie in een braadpan met zware bodem op middelhoog vuur tot het net begint te roken. Voeg het hertenstoofvlees voorzichtig toe en schroei aan alle kanten tot ze diep goudbruin gebakken zijn. Als het hertenvlees lekker bruin is, haal het dan uit de braadpan en zet het hertenstoofvlees opzij. Voeg eventueel weer wat extra olie in de pan.

Stap 2
Begin met het toevoegen van de uien, wortelen, knolselderij, verse kruiden, laurierblaadjes, olijven, chilivlokken en knoflook in de pan, terwijl de oven is voorverwarmd. Breng het hertenstoofvlees royaal op smaak met zout en peper. Fruit de groenten tot ze iets zacht worden. Leg de stukken hertenvlees weer terug in de pan, genesteld tussen de groenten. Voeg de witte wijn toe, breng het aan de kook en laat het geheel koken totdat het vocht bijna verdampt is.

Stap 3
Meng de tomatenpuree met voldoende water om het vlees en de groenten te kunnen bedekken en voeg deze toe aan de braadpan. Voeg vervolgens de citroenen toe. Breng het geheel aan de kook, dek het af en kook het in de oven gedurende voor ongeveer 2 uur. Als ze gaar is, moet het hertenstoofvlees gemakkelijk met een vork worden versnipperd.

Stap 4
Haal de citroenen en eventueel ook het hertenstoofvlees uit de pan. Vermaal de citroenen (na wens ook het hertenvlees) grof en leg het weer in de braadpan met saus. Voeg uiteindelijk witte wijnazijn, zout en peper naar smaak toe.

Stap 5
Serveer met verse pasta, zoals pappardelle of fettuccine.
Rasp de Manchego voor het opdienen royaal op de bovenkant van het geheel.

Tip:
Voor de BBQ fanaat kun je de braadpan ook garen op de kolen voor een extra culinaire twist!

Geniet,
Ruud Geerligs

Is hertenstoofvlees een echt najaar- en winterrecept?

Ons inziens kun je hier het hele jaar door heerlijke recepten mee maken.

Voor hoeveel personen is dit gerecht?

Dit gerecht is samengesteld voor zo’n 4 personen.

Kan ik bij jullie kwalitatief hoogwaardige hertenstoofvlees kopen?

Jazeker, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres.