Klassiek Franse stoofpot

11 januari 2021
  • stoofpot van hertenvlees

Als het weer omslaat en de winter begint zijn koudere temperaturen te brengen, is het tijd om na te denken over stevige wintermaaltijden. Een klassiek Frans stoofpot recept, dat toevallig ook snel te maken is, past perfect in dit plaatje. Niet alleen is dit gerecht gemakkelijk te maken maar ook is het vetarm.

Omdat hertenvlees zo mager is komt het goed tot zijn recht in recepten waar het langzaam wordt gemarineerd en gebakken. Dit bevordert tevens de ontwikkelen van smaken en voorkomt dat het uitdroogt. Rode wijn is de klassieke keuze qua toevoeging, omdat dit zorgt voor een volle smaak die hand-in-hand gaan met hertenvlees.

Bij dit stoofpot recept wordt het hertenvlees gemarineerd in een kruiden- en groentebouillon samen met de rode wijn. Door het vlees minimaal 8 uur in de marinade te leggen krijg je een ton van de smaak en creëert een heerlijk zachte textuur. Laat het vervolgens zachtjes sudderen op de fornuis en dan langzaam smoren in de oven terwijl je huis gevult wordt met deze heerlijke aroma.

Deze stoofpot is bijzonder lekker als hij wordt geserveerd met een verse groente aan de zijkant, samen met wat knapperig brood of zoete aardappelpuree.

Ingrediënten

• 2 pond hertenstoofvlees (in blokjes)
• 1 kopje uien (gesnipperd)
• 3 middelgrote wortelen (gesneden in plakken van zo’n 0,5 cm)
• 1/4 kopje selderij (fijngehakt)
• 3/4 theelepel zout
• 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
• 2 theelepels gedroogde peterselie
• 1/2 theelepel gedroogde tijm
• 1/4 theelepel gedroogde rozemarijn
• 1 kopje droge rode wijn
• 3/4 kopjes bouillon (runderbouillon)
• 5 plakjes ontbijspek (of gehakt)
• 1 eetlepel bloem
• 1 theelepel tomatenpuree
• 125 gram champignons

Bereiding

Stap 1
Doe het hertenvlees, de uien, wortelen, selderij, zout, peper en de kruiden in een grote glazen kom of stoofschotel.

Stap 2
Giet de rode wijn en de bouillon over het hertenvlees, dek af en marineer in de koelkast gedurende 8 uur.

Stap 3
Giet de marinade af en bewaar dit voor later in dit recept.

Stap 4
Bak het spek in een grote pan op hoog vuur tot het knapperig wordt.

Stap 5
Haal het spek, op 2 eetlepels na, uit de pan en leg het op keukenpapier om het vet eruit te laten trekken.

Stap 6
Fruit de uien, wortelen en selderij in het spekvet gedurende 5 minuten tot de groenten zacht worden. Breng ze over in een kom en zet ze even opzij.

Stap 7
Leg vervolgens het stoofvlees samen met de bloem in de pan en bak het in het resterende spekvet.

Stap 8
Als alle kanten van het vlees gebruind is roer je de tomatenpuree erdoor en kook je het mengsel gedurende 1 minuut.

Stap 9
Voeg de champignons, de gekookte groenten, het knapperige spek en het bewaarde marinadevocht toe aan de pan met het gebakken hertenvlees.

Stap 10
Kook het mengsel afgedekt op laag vuur gedurende zo’n 45 minuten tot 1 uur. Het hertenvlees stoofpotje is gaar als het vlees en de groenten mals zijn en de saus is ingedikt.

Stap 11
Serveer de stoofpot met eenvoudige verse groenten en een lepel of twee heerlijke zoete aardappelpuree.

Eet smakelijk,
Ruud Geerligs

Hoeveel tijd kost het om dit gerecht te maken?

Reken op een uurtje exclusief de marinade voorbereiding

Voor hoeveel personen is dit hertenvleesstoofpotje?

Dit gerecht is voor 4 – 6 personen.

Kan ik bij jullie verse hertenstoofvlees kopen?

Voor puur hertenstoofvlees ben je bij ons altijd aan het juiste adres.