Hertenvlees taco’s met lente uitjes en pindasalsa

3 mei 2022
  • hertenbiefstuk taco's met pindasalsa

Maak thuis taco’s voor fijnproevers met ons recept voor: hertenvlees taco’s met gegrilde lente-uitjes. Schep de pittige Mexicaanse pindasalsa erop en bestrooi het geheel met verkruimelde feta om op te dienen.

Ingrediënten

• 2 hertenbiefstukjes (ongeveer 250 g elk)
• 1 eetlepel plantaardige olie
• 2 bosjes lente uitjes
• tortilla’s
• 100 g verkruimelde feta
• gehakte koriander en partjes limoen om te serveren

Ingrediënten voor de pindasalsa

• 250 ml arachideolie/pindaolie
• 6-8 gedroogde Mexicaanse pepers, zaadjes en steeltjes verwijderd, gescheurd
• 4 grote teentjes knoflook, in plakjes gesneden
• 50 g ongebrande pinda’s
• 1 eetlepel sesamzaad
• 2 theelepels appelciderazijn of witte wijnazijn
• 1 theelepel basterdsuiker

Bereidingswijze

Stap 1
Wrijf het hertenvlees in met de helft van de olie, kruid aan beide kanten met zout en zet apart.

Stap 2
Verhit voor de pindasalsa de olie in een kleine pan op een laag-middelhoog vuur. Voeg de pepers toe en bak ze 6-8 minuten tot ze een beetje gepoft, geroosterd en geurig zijn. 
Doe de pepers in een kom en laat de olie achter in de pan. 
Bak nu de knoflook in deze olie, onder regelmatig roeren, tot ze knapperig en lichtgoudkleurig is. Haal de knoflook uit de pan en voeg ze bij de gebakken pepers. 
Voeg nu de pinda’s en sesamzaad toe aan de olie en bak dit zo’n 5 minuten tot ze licht geroosterd zijn. Roer vervolgens de azijn en suiker erdoor en voeg de pepers en knoflook terug in de pan. 
Zet de pan 15 minuten opzij om af te koelen en hak de inhoud dan in een keukenmachine tot alles fijngehakt is. Proef en breng op smaak met zout.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 160ºC. Verhit een ovenvaste braadpan op hoog vuur, bak de hertenbiefstuk in 2-3 minuten aan elke kant tot het bruin is, zet het dan over in de oven en gaar het hertenvlees 8-10 minuten voor medium-rare. Leg de hertenbiefstuk op een bord om te rusten (zo’n 5 tot 10 minuutjes).

Stap 4
Veeg de pan schoon en zet hem weer op een hoog vuur. Meng de lente uitjes met de rest van de olie en bak ze 3-4 minuten, terwijl je ze af en toe omdraait, tot ze gaar en zacht zijn. Laat ze iets afkoelen en snijd ze fijn of laat ze heel.

Stap 5
Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de hertenbiefstuk in dunne plakjes en meng het met het overgebleven vocht. Serveer met de warme tortilla’s en de lente uitjes, zodat iedereen er taco’s van kan maken, met daarop verbrokkelde feta, pindasalsa, gehakte koriander en een kneepje limoen.

Tips
– Experimenteer gerust met andere noten en zaden. Wij hebben een mengsel van rokerige, fruitige en pittige pepers gebruikt, maar gebruik elke gedroogde pepers die je lekker vindt.
– De pindasalsa is in de koelkast 2-3 weken houdbaar – heerlijk voor in een salade of bij een roerei.

Eet smakelijk.
Ruud Geerligs