Pulled hertenvlees – BBQ

3 juni 2021
  • pulled hertenvlees

Dit pulled hertenvlees gerecht gaar je in een gietijzeren pan op de BBQ voor de perfecte smaakbeleving. Uiteraard kun je dit gerecht ook in de oven of in een slowcooker bereiden – maar dat geniet niet mijn voorkeur.

De ellende van dit recept is wel – dat je na het toevoegen van alle ingrediënten en het begint te garen, het vreselijk lekker begint te ruiken. Vervolgens weet je dat je nog uren moet wachten tot het pulled hertenvlees gerecht klaar is. Een ware lijdensweg dus!

Ik betrap mezelf erop dat ik elk half uur het deksel eraf haal om te porren en te prikken. Ik weet dat dit contraproductief is, de pan in de gaten houden tijdens het gaarproces, maar ik kan het niet helpen. Het garen van het pulled hertenvlees gerecht duurt heel langzaam en geleidelijk waarbij al het aanwezige vet en bindweefsel smelt. Uiteindelijk is het zo mals is dat het in één oogopslag uit elkaar valt. Met andere woorden: het is hemels.

De specerijen voor dit pulled hertenvlees recept geven het gerecht een zuidwestelijke flair die zich goed leent voor taco’s, maar als je geen grote fan bent van deze smaken, probeer dan een mix van specerijen die je lekker vindt. De geur van komijn, koriander en chili brengen mij altijd al in een soort vakantiegevoel.

Ingrediënten

• 1 kilo hertenbraadstuk of hertenbiefstuk
• zout en versgemalen zwarte peper
• 2 eetlepels plantaardige olie
• 5 teentjes knoflook, gepeld en geplet
• 1 ui, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
• 1 eetlepel chilipoeder
• 2 theelepels gemalen koriander
• 2 theelepels gemalen komijn
• 1 eetlepel appelciderazijn
• 100 ml water
• 1 blik hele gepelde tomaten – met het sap
• 1 tot 2 hele chilipepers
• 1/4 kopje melasse of dadel fruitstroop

Bereiding

Stap 1
Verhit je BBQ voor op 120 graden. Breng vervolgens het vlees dat je gebruikt royaal op smaak met zout en peper. Zet de gietijzeren pan op het rooster en laat deze op temperatuur komen. Voeg de olie toe en verhit deze tot het glinstert. Voeg het vlees toe en bak het aan beide kanten al mooi bruin.

Stap 2
Voeg knoflook, ui, chilipoeder, koriander en komijn toe aan het kookvocht en roer tot het lekker geurig is. Voeg azijn en water toe en roer met een houten lepel het geheel lekker door elkaar en schep het uiteraard ook over je hertenvlees. Plet de tomaten met je vingers, voeg het tomatensap, de chilipepers, de laurierblaadjes en de melasse toe. Dek de gietijzeren pan af en laat de biefstukken garen op 120 graden tot het vlees gemakkelijk uit elkaar valt – ongeveer 4 of 5 uur. Als je een groter stuk vlees gebruikt, zoals een hertenbraadstuk of een hertensucade, kan dit 6 tot 8 uur duren. Let ondertussen wel op dat je gerecht tijdens heet garen niet uitdroogt. Voeg anders wat water of bouillon toe.

Stap 3
Laat het gegaarde hertenvlees in de pan en gebruik twee vorken om het uit elkaar te trekken. Breng het pulled vlees en de saus op smaak met een eetlepel appelciderazijn, zout en peper.

Tip
Je kunt dit als sandwich serveren of als taco zoals ik hier heb gedaan.
Serveer het met bijvoorbeeld met zoete aardappelpuree of een pasta.
Mijn tip is om gebruik te maken van een gedeelte van de sappen uit je gietijzeren pan.

Eet smakkelijk,
Ruud Geerligs.