Probeer voor een klassieke gebraden maaltijd deze malse reebout verpakt in kerstsmaken (en heerlijk knapperig spek). Het zit boordevol smaak en is klaar in minder dan een uur. Ideaal als gerecht om samen met je familie of vrienden van te genieten, want onderstaand recept is voor zo’n acht tot tien personen.
Ingrediënten
• 1,4 kg reebout
• 1 knoflookbol
• 2 takjes rozemarijn
• 1 citroen, geraspt
• 2 eetlepels honing
• 6 peren
• 250 g gerookt spek
• 250 ml peren- of appelcider
• Zeezout
• Vers gemalen peper
Bereiding
Stap 1.
Verwarm de oven voor op 220°C. Verwijder eventueel vlies van je reebout. Zoek een plek in het midden van de reebout waar het een natuurlijke opening of naad heeft, ga er met je mes langs om het te ‘openen’, zodat je ruimte hebt om het te vullen.
Stap 2.
Pluk twee teentjes knoflook uit je knoflookbol, pel ze en hak ze fijn met de rozemarijnblaadjes en citroenschil met een snufje zout en peper. Meng het met 1 eetlepel honing. Wrijf het mengsel over de reebout.
Stap 3.
Snijd de peren in vieren. Verwijder het klokhuis en de steeltjes. Snijd 6 van de peren in dunne plakjes. Steek deze in de snede die je hebt gemaakt, in het midden. Rol de reebout op – om de vulling in het midden vast te zetten. Wikkel het spek van de ene kant naar de andere kant om het geheel bij elkaar te houden. Gebruik tandenstokers of slagerstouw om het vast te zetten.
Stap 4.
Leg de reebout in een braadslede. Schik de resterende peren en knoflooktenen rond het hertenvlees. Braad 30 minuten op de bovenste plank van de oven of tot het spek goudbruin en knapperig is.
Stap 5.
Haal de reebout uit de raadsled om te rusten. Pluk de plakjes peer uit de pan en schik ze rond het vlees. Giet het pannensap en de knoflookteentjes in een sauspan. Zet het geheel op hoog vuur. Voeg de helft van de perencider toe. Laat tot de helft inkoken. Voeg 1 eetlepel honing toe en proef even of de smaak naar wens is. Voeg naar smaak een beetje water of meer perencider toe. Giet deze saus in een kannetje en serveer het naast de gesneden reebout en de geroosterde peren.
Tip.
Voor een een echte smaakbeleving is dit recept een geweldig huwelijk met een frisse Salsa Verde!
Eet smakelijk,
Ruud Geerligs