Hertenvlees rollade met rode biet en mierikswortelcrème

12 december 2023
  • Rollade met mierikswortelcrème

Met het naderen van de kerst hangt de geur van gezelligheid en samenzijn in de lucht. Dit jaar beloven wij jou een culinaire ervaring die de vele grenzen overstijgt. Een prachtig gedekte tafel, fonkelende lichtjes en in het middelpunt een malse hertenvlees rollade met rode biet en mierikswortelcrème. Ontdek met ons de kunst van feestelijk tafelen en maak van jouw kerstdiner een onvergetelijke gastronomische ervaring.

Ingrediënten algemeen
• 1 kg Hertenbloemstuk
• 1 x 500g bos rode bieten, geschild en in partjes van ongeveer 1,5 cm breed gesneden
• 4 laurierblaadjes
• 6 takjes tijm
• 4 eetlepels olijfolie
• 4 jeneverbessen, gemalen of fijngehakt
• 12 sjalotten, geschild
• 50 g zachte boter
• 250 ml port 

Ingrediënten mierikswortelcrème
• 6 eetlepels mierikswortel
• 150 g crème fraîche

Ingrediënten jus
• 3 takjes tijm
• 4 jeneverbessen, fijngestampt
• 2 teentjes knoflook, ongepeld en fijngestampt
• 2 eetlepels gelei van rode bessen
• 500 ml runderbouillon 

De Bereiding stap voor stap

Voorbereiding
Rooster de bieten en maak de mierikswortelcrème eventueel de dag ervoor en zet het vervolgens in de koelkast.
De mierikswortelcrème: meng de mierikswortel en crème fraîche door elkaar. Breng op smaak en zet het in de koelkast tot het nodig is.

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C Doe de bieten in een stevige braadslee met 1 laurierblaadje en de helft van de tijm. Besprenkel met de helft van de olijfolie, kruid en hussel door elkaar. Dek goed af met folie en bak 35 minuten in de oven of tot ze gaar zijn. Haal de bieten en het sap uit de braadslee en schep dit geheel apart in een kom.
Zet vervolgens de oven hoger op 220°C

Stap 2
Kruid het hertenvlees royaal en wrijf de jeneverbessen erin. Zet dezelfde braadslede op het vuur en giet de rest van de olie erin. Voeg het vlees en de sjalotten toe en bak het geheel 5 minuten, vaak draaiend, tot het vlees aan alle kanten bruin is. Voeg de bieten en het sap toe en leg het vlees op de groenten. Smeer het vlees in met de boter en bestrooi de bovenkant met de rest van de laurierblaadjes en tijm. Giet de port in de braadslee.

Stap 3
Zet het gebraad 20 minuten in de oven, bedruip dan met het sap en zet de oven lager op 160°C. Geef het nog 8 minuten per 500 g voor ‘rare’ vlees of 10 minuten per 500 g voor ‘medium’.

Stap 4
Maak ondertussen de mierikswortelcrème: meng de mierikswortel en crème fraîche door elkaar. Breng op smaak en zet in de koelkast tot het nodig is.

Stap 5
Haal het vlees uit de braadslee, dek het af met folie en laat het ergens warm rusten gedurende 20 minuten (of 30 als je tijd hebt). Haal de groenten eruit, laat het sap in de braadslee en houd warm.

Stap 6
Om de jus te maken, voeg je de tijm, jeneverbes en knoflook toe aan de braadslee, roer je de rode bessengelei erdoor, voeg je de runderbouillon toe en laat je dit 10-15 minuten sudderen tot een smaakvolle jus. Meng eventueel achtergebleven sappen erdoor, breng op smaak en zeef in een kan. Snijd het hertenvlees in plakjes en serveer met de rode biet, sjalotten, jus en de mierikswortelcrème, eventueel aangevuld met gestoomde groenten en aardappelpuree.

Geniet van het eten en je gezelschap,
Ruud Geerligs