Salsa Verde is een felgekleurde groene saus op basis van verse kruiden. Het is een uitstekende allrounder die net zo mooi combineert met hertenvlees als met groenten! Een zeer veelzijdige saus die uitstekend geschikt is om in je repertoire te hebben en die je altijd van pas zal komen.
Salsa Verde recept
Salsa Verde betekent letterlijk “groene saus”. Er zijn verschillende versies in Europa (Latijns-Amerika heeft ook zijn eigen soort salsa verde). Deze kruidige, hartige saus, gebonden met olijfolie, wordt gebruikt als een frisse en pittige smaakmaker, meestal geserveerd met vlees of zeevruchten.
Deze versie is een variatie op de traditionele Italiaanse Salsa Verde, gemaakt met basilicum, peterselie en munt, wat een mooie balans geeft waarbij geen enkel kruid overheerst. Ik deel dit vandaag als extra recept – als saus voor lamskoteletjes!
Gehakte kruiden vormen de ruggengraat van Salsa Verde, en peterselie is meestal het belangrijkste kruid in de Italiaanse versie. Een mix van andere zachte kruiden zoals basilicum, dille, munt kan ook worden toegevoegd voor de belangstelling of om te gebruiken wat je in voorraad hebt. In deze versie heb ik de basilicum zwaar laten wegen vanwege de zachtere smaak en de heldere kleur!
Het hartige element komt van ingrediënten met een geconcentreerde smaak en een goede zoutheid: ansjovis, kappertjes, augurken, mosterd. Voor deze versie heb ik de ansjovis weggelaten om de saus wat milder te maken (maar zie hieronder voor een meer traditioneel recept). Ondertussen zorgt de azijn voor de pittigheid, terwijl de olijfolie de saus bindt en rijker maakt.
Wat je nodig hebt voor Salsa Verde:
Basilicum, peterselie en munt – Verse, zachte kruiden zijn de ruggengraat van een salsa verde. De hoeveelheden die voor deze versie worden gebruikt, zorgen voor een mooi evenwicht zodat geen van de kruiden overheerst en een complexere smaak introduceert;
• Kappertjes en augurken – Voor een zoute en hartige punch, en wat pit.
• Rode wijnazijn – voegt de scherpte toe aan de saus. Salsa Verde moet helder en pittig smaken;
• Olijfolie – Hoe beter de kwaliteit van uw olie, hoe beter de saus!
• Mosterd – voegt nog meer smaak toe en helpt ook om de saus samen te voegen (d.w.z. te emulgeren).
Hoe maak je Salsa Verde
Salsa verde maken is doodsimpel: gewoon alles blenden met de staafmixer! Ik gebruik gewoon een staafmixer: doe alles in de staafmixer en mix het tot een puree. Afhankelijk van hoe goed je staafmixer is, zou het niet veel langer dan 10 seconden moeten duren.
Mijn Salsa Verde is vrij glad, maar voel je vrij om eerder te stoppen met blenden voor een grovere en meer rustieke afwerking.
Traditionele Italiaanse Salsa Verde
Zoals gezegd, dit is geen strikt traditionele Italiaanse Salsa Verde. Ik heb gekozen voor een zachtere, rondere en minder scherpe versie die naar mijn gevoel wat veelzijdiger is, vooral als je hem gebruikt als saus voor vlees.
Als je een meer klassieke versie wilt maken:
• Voeg 1/2 teentje gehakte knoflook toe
• Voeg 1 – 2 gezouten ansjovisfilets toe
• Gebruik vooral peterselie voor het kruid
Uiteindelijk is er geen eenduidig ‘juist’ recept voor Salsa Verde en moet je het aanpassen aan je eigen smaak! Wil je het wat scherper? Voeg meer azijn toe. Hou je niet van kappertjes? Gebruik ze dan niet! Luister naar je smaakpapillen en maak je Salsa Verde helemaal eigen.
Wat te serveren met Salsa Verde
Salsa Verde is geweldig om een eenvoudig gerecht of bijgerecht op te peppen. Ik zelf serveer deze standaard bij een Frenched Hertenrack met rozemarijn en knoflook.
Houtige, gegrilde smaken werken bijzonder goed met Salsa Verde: Denk aan steaks, koteletten, gebarbecued of geroosterd hertenvlees, zeevruchten of groenten. (Het is zelfs lekker met worstjes – een leuke afwisseling van de ketchup en mosterd routine!) of om te serveren bij vleeswaren zoals mortadella, ham, spek en worst. Ik vind het zelfs heerlijk om met eieren te serveren! Probeer het eens op een paar halve gekookte eieren, gepocheerde eieren, gebakken eieren, of bedek er een roerei mee voor het ontbijt.
Je kunt Salsa Verde ook zien als een soort tapenade of pesto, en vrijwel alle toepassingen zijn hetzelfde. Dus gebruik hem als spread op een boterham of toastje, doe hem op sappige groenten zoals vers gesneden tomaten voor een eenvoudige zomerse salade, of gooi er wat gekookte aardappelen door.
De lijst is eindeloos en je zult deze heerlijke saus steeds weer opnieuw maken!
Opsomming ingrediënten
• 1 kop groene basilicum
• 3/4 kopje peterselie, platbladig
• 1/2 kopje muntblaadjes
• 2 eetlepels augurken, grof gehakt
• 1/2 eetlepel kappertjes
• 1 theelepel mosterd
• 1/2 eetlepel rode wijnazijn
• 4 eetlepels extra olijfolie
• 1/4 theelepel zout
• 1 ijsblokje – om los te maken maar houdt het mengsel groen.
Vervolgens: doe alle ingrediënten in een hoge kom en blender ze tot een fijne puree (of tot de textuur die je verkiest) met behulp van een staafmixer. Je kunt ook een kleine keukenmachine gebruiken.
Geniet en varieer,
Ruud Geerligs
Tip:
Bekijk ook onze recepten met Salsa Verde als:
• Rugfilet met Italiaanse Salsa Verde
• Hertenbraadstuk met salsa verde
–
In totaal inclusief de voorbereiding – hooguit een kwartiertje
Jazeker, Wij verkopen PUUR hertenvlees van onze eigen hertenboerderij!