De Scotch egg van hertenvlees is bij ons van vaste waarde tijdens de paasdagen en is relatief eenvoudig te maken. Door het traditionele worstvlees aan te vullen met hertengehakt krijgt de vulling een slankere, lichtere textuur, met een dubbele smaak.
Ingrediënten
- 500 g hertengehakt
- 250 g cumberland– of runderworstjes, ontdaan van vel
- 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
- 1 snufje zwarte peper
- 8 eieren
- bloem
- 3 eieren, geklopt
- 200 g paneermeel
- olie, om te frituren
Bereidingswijze
Stap 1
Breng een grote pan water aan de kook en voeg de hele eieren toe. Kook de eieren 6 minuten, giet ze af en laat ze schrikken in koud water. Zodra ze voldoende afgekoeld zijn, pelt je ze voorzichtig en zet ze apart.
– 8 eieren
Stap 2
Meng het hertengehakt, het worstvlees, de rozemarijn en de zwarte peper in een grote kom. Verdeel het mengsel in 8 afzonderlijke balletjes van ongeveer 90 g elk
– 500 g hertengehakt
– 250 g worstjes, ontdaan van vel
– 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
– 1 snufje zwarte peper
Stap 3
Verdeel elk balletje vlees in tweeën en druk het plat tot lapjes. Bestuif elk van de gepelde eieren met bloem, wikkel er dan voorzichtig twee deegballen omheen en vorm ze tot een gladde, gelijkmatige vorm
– bloem
Stap 4
Als alle eieren met het hertenvleesmengsel bedekt zijn, verwarmt je een frituurpan of een diepe pan met olie voor op 180°C. Wentel de met vlees bedekte eieren in het losgeklopte ei en wentel ze vervolgens door paneermeel. Herhaal dit proces twee keer om er zeker van te zijn dat de Scotch egg goed bedekt is met het paneermeel.
– olie, om te frituren
– 3 eieren, losgeklopt
– 200 g paneermeel
Stap 5
Frituur de Schotse egg gedurende 5 minuten en 30 seconden tot ze overal goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier, laat ze 3 minuten rusten en serveer deze warm.
Tip: Serveer de Scotch egg met een goed biertje voor de ultieme verwennerij.
Eet smakelijk,
Ruud Geerligs
–
In totaal incl. voorbereiding zo’n half uurtje.
Het zijn 8 balletjes en heerlijk als tussendoortje of aanvulling op je paasrecept.
Ook voor hertengehakt ben je bij ons aan het juiste adres.