Klassieke hertenvlees stoofpot

5 oktober 2023
  • Stoofpot van hertenbiefstuk en tomatenpasta

Dit recept combineert eenvoudige, smaakvolle ingrediënten op een manier die je smaakpapillen zullen verrassen. Het geheim? De slimme combinatie van 100% hertenvlees, portobello champignons, Worcestershire saus en de absolute ster van dit gerecht: gerookte tomatenpasta. Dit gerecht, vol van smaak, is toegankelijk voor iedereen, zelfs als je geen doorgewinterde kok bent. 

Gerookte Tomatenpasta: De Kern van Smaak

Voordat we in de kern van de stoofpot duiken, moeten we beginnen met de essentiële basis – de gerookte tomatenpasta. Dit hemelse ingrediënt voegt een diepe, rokerige smaak toe die de stoofpot naar een hoger niveau tilt.

Ingrediënten voor de Gerookte Tomatenpasta:

• 50 gram gedroogde tomaten
• 50 gram gerookte amandelen
• Sap van een halve limoen
• 1 teentje knoflook
• 5 eetlepels olijfolie
• Versgemalen peper
• Zout naar smaak

Begin met het weken van de gedroogde tomaten in lauw water gedurende minstens vijf uur. Dit verzacht de tomaten en maakt ze klaar voor verwerking. Na het weken, giet de tomaten af, maar bewaar het vocht voor later gebruik.

Nu is het tijd om de gerookte tomatenpasta te maken. Plaats de geweekte tomaten, gerookte amandelen, knoflook, limoensap en olijfolie in een keukenmachine. Mix tot je een gladde pasta krijgt. Als het mengsel te dik is, kun je wat van het bewaarde tomatenvocht toevoegen om de gewenste consistentie te bereiken. Breng de pasta op smaak met peper en voeg zout toe naar jouw voorkeur.

Deze gerookte tomatenpasta is niet alleen een cruciaal ingrediënt voor onze stoofpot, maar kan ook als smaakmaker worden gebruikt voor andere gerechten. Bewaar het in de koelkast voor toekomstige mooie gerechten.


De Hoofdact: Klassieke Hertenvlees Stoofpot

Nu we onze gerookte tomatenpasta klaar hebben, is het tijd om door te gaan naar de hoofdact – de Klassieke Hertenvlees Stoofpot zelf.

Ingrediënten voor de Stoofpot:

• 500 gram hertenstoofvlees
• 2 wortels, in blokjes gesneden
• 4 portobello paddenstoel of champignons
• 1 potje zilveruitjes
• 2 teentjes knoflook, fijngemaakt
• 2 eetlepels gewone bloem
• 300 ml rode wijn
• 1 liter wildbouillon of runderbouillon
• Een handvol tijm
• 20 ml Worcestershiresaus
• Verse bladpeterselie om het gerecht af te maken

Nu we alle ingrediënten bij de hand hebben, kunnen we aan de slag gaan met het bereiden van deze heerlijke stoofpot.

Stap 1
Verwarm je oven voor op 130°C. Een lage temperatuur is essentieel voor langzaam garen en het ontwikkelen van diepe smaken.

Stap 2
Neem een zware, ovenbestendige pan en verwarm hierin wat olie op het hoogste vuur. Voeg de blokjes hertenstoofvlees toe en bak deze rondom bruin. Dit zorgt voor een heerlijke textuur en afdichting van de sappen.

Stap 3
Voeg de in blokjes gesneden wortels, paddenstoelen en zilveruitjes toe aan de pan. Bak ze op hoog vuur om wat kleur en smaak te ontwikkelen.

Stap 4
Verlaag het vuur naar een middelmatige temperatuur en voeg de fijngemaakte knoflook toe. Strooi de bloem over het vlees en de groenten en roer alles goed door. Dit zal helpen bij het verdikken van de stoofpot en het creëren van een rijke saus.

Stap 5
Nu wordt het tijd om onze zelfgemaakte gerookte tomatenpasta toe te voegen. Deze zal een diepe, rokerige smaak toevoegen die perfect samengaat met het malse hertenvlees.

Stap 6
Verhoog het vuur weer en giet de rode wijn in de pan. Laat de wijn tot de helft inkoken, wat ongeveer 10 minuten zou moeten duren. 

Stap 7
Voeg vervolgens genoeg bouillon toe om de ingrediënten te bedekken. Breng het geheel op smaak met versgemalen peper en voeg de tijm toe. Tijm voegt een aardse, kruidige noot toe die mooi harmonieert met het hertenvlees.

Stap 8
Zodra de stoofpot begint te koken, zet je het deksel stevig op de pan en verplaats je deze naar de voorverwarmde oven. Hier zal het langzaam en gestaag sudderen, waardoor het hertenvlees heerlijk mals wordt en alle smaken zich vermengen.

Gedurende de kooktijd van ongeveer 2,5 tot 3 uur, kun je af en toe controleren of er voldoende vocht in de stoofpot zit. Als het te droog lijkt, kun je wat extra bouillon toevoegen om de gewenste consistentie te behouden.

Stap 9
Wanneer de stoofpot klaar is, haal je deze uit de oven en voeg je de Worcestershire saus toe. Proef het gerecht en breng het zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Stap 10
Voor een laatste vleugje frisheid garneer je de klassieke hertenvlees stoofpot met verse bladpeterselie.


Dit gerecht is geschikt voor zowel speciale gelegenheden als gewoon genieten van een heerlijke, huisgemaakte maaltijd vol smaak en hartigheid. Dus, laat je smaakpapillen verwennen en geniet van deze combinatie van hertenstoofvlees, gerookte tomatenpasta en andere heerlijke ingrediënten in deze klassieke stoofpot.

Eet smakelijk,
Ruud Geerligs